POLITIKA: Lazar Grujić – Bernardića proglašavali nesposobnim, a sada žele s njim

lazar_grujic_05

Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika

Politička trgovina i koketiranje na hrvatskoj političkoj sceni nije novijeg datuma. Jedino što je u sadašnjem mandatu najviših političkih tijela u Hrvatskoj, a to su Hrvatski sabor i Skupština Grada Zagreba eskalirala.

Stoga često pokušaj smirenog i trezvenog političkog rada, baziranog na činjenicama i aktivnostima izaziva podsmijeh i čuđenje. U tom i takvom političkom okruženju profitiraju osobe upitnog morala, skromnog znanja, životopisa, domoljubnog karaktera ili društvenog angažmana. Svjesni takvog aktualnog trenda mi se u Stranci umirovljenika ipak nismo tome priklonili već strpljivo i samozatajno gradimo platformu na kojoj u prvom redu želimo okupiti umirovljenike.

Gledajući pri tome kako će veliki broj sadašnjih zaposlenika ubrzo osjetiti „blagodati“ umirovljeničkog života vrata ne zatvaramo niti radnicima ali i braniteljima, socijalno ugroženim osobama, ženama… No ipak smo u prvom redu orijentirani na rješavanje problema umirovljenika i osoba treće životne dobi o čemu godinama s našim idejama i inicijativama upoznajemo javnost. Pri tome smo svjesni kako je za politički rad najjača poluga sudjelovanje u radu Hrvatskog sabora.

Nažalost tijekom 20 godina djelovanja naše stranke u njemu nismo iz razno raznih razloga participirali. Slobodno možemo reći zahvaljujući upravo ljudima koji su bili dio naše stranke ili političke opcije, a kojima je bila na prvom mjestu osobna umjesto stranačka korist. Tako smo unazad nekoliko godina vrlo oprezno razgovarali s dvije naše najjače političke opcije svjesni da nije vrijeme i trenutak za samostalni istup na političkoj sceni na parlamentarnim izborima.

Pri tome smo s rukovodstvom SDP-a pronašli zajednički jezik i u potpunosti se priklonili politikama i strategijama SDP-a koje se u najvećoj mjeri poklapaju s našim programom i vizijom društva. Nakon toga nije nam bilo niti na kraj pameti razgovarati s drugom stranom ili drugim političkim opcijama jer dosljednost i vjerodostojnost za nas nema cijene. Stoga posljednjih mjeseci s podsmjehom promatramo koprcanja pojedinih političara koji malo ucjenjuju, a malo nude brda i doline najsnažnijoj političkoj stranci u oporbi.

Donedavno proglašavajući predsjednika SDP-a Davora Bernardića nesposobnim za vođenje stranke, a kamoli vlade odjednom žele biti s njim u društvu. Naravno samo na izbornim listama za predstojeće parlamentarne izbore i to na pozicijama koje im jamče nastavak sjedenja u Saboru još 4 godine. I onako uz put se osvrću i kritiziraju poteze stranke od koje traže da ih uvede u Hrvatski sabor i čude se kako im BRAĆA ne nude ministarstvo za umirovljenike.

Pri tome su se očigledno pojedinci preračunali opijeni dugogodišnjim političkim statusom koji mogu uprvom redu zahvaliti drugima, a ne sebi. Dobro je da su svoje lice otkrili na vrijeme, a ne po završetku izbora kada bi trgovali svojim saborskim rukama, foteljama i uhljebničkim položajima. Time su olakšali i nama politički rad i provedbu dugoročne strategije koja je upravo u suprotnosti s takvim poimanjem politike. Tko nam ne vjeruje sigurno smo kako će vrlo brzo promijeniti mišljenje, a najkasnije po završetku ovogodišnjih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Komentiraj