POLITIKA I PRIVATNI ŽIVOT: Jedna izjava o razvodu i psu još uvijek je tema – pitam se zašto?

Ova tema se pojavila i u prošlotjednoj saborskoj raspravi u kojoj je jedan zastupnik rekao kako je nekima teže razdvojit se od psa nego od bračnog partnera. Isti zastupnik našao je novu partnericu pola godine nakon smrti supruge. Ja još uvijek nisam našla novu ljubav, a niti novog psa.

Napisala je to na Facebooku saborska zastupnica Dalija Orešković, pitajući se zašto je to odjednom tema za koju su mediji silno zainteresirani.

Prešković piše:

U državi u kojoj vijesti o najtežim i najgnjusnijim korupcijskim aferama brzo i lako padaju u zaborav, no jedna izjava o razvodu i psu još uvijek je tema. Pitam se zašto.

Prošle su pune tri godine od velikog loma u mom privatnom životu. S tim se u interesu moje obitelji, ne samo djece, nego i starih i bolesnih roditelja, familije i tazbine, nastojim nositi najbolje što znam i mogu.

No ovo je već treći ovakav članak ovog mjeseca. Ne razumijem o čemu se tu zapravo radi, je li ovdje riječ samo o meni ili je ovo suptilna poruka drugim ženama da je razvod društveno razumljiv, a time i prihvatljiv samo ako netko nekoga vara ili mlati?

Naime, ova tema se pojavila i u prošlotjednoj saborskoj raspravi u kojoj je jedan zastupnik povodom novog Zakona o izvanparničnom postupku problematizirao kako je nekima teže razdvojit se od psa nego od bračnog partnera. Isti zastupnik našao je novu partnericu pola godine nakon smrti supruge. Ja još uvijek nisam našla novu ljubav, a niti novog psa, kad smo već kod toga.

Nemam ništa protiv toga da se o meni i o mom privatnom životu piše. S obzirom da sam političarka, to je neizbježan teret. Na ovaj članak koji je sam po sebi sasvim korektno napisan, reagiram samo zato što osjećam da je Hrvatska svjetonazorski u sve većoj regresiji, stoga želim ohrabriti sve žene koje se nađu u sličnoj situaciji koju nitko čak niti najgorem neprijatelju ne želi, da se ne obaziru na rigidnu, konzervativnu, tradicionalnu i patrijarhalnu sredinu. Svoje kćeri učim da je važno u životu tražiti i boriti se za svoju sreću. To je ono što želim svima.

U društvu u kojem je manje frustracija zbog loših osobnih životnih okolnosti pa čak i krivih vlastitih odabira i odluka, manje je nasilja, zdravija je opća atmosfera, nema potrebe za klečanjem po trgovima.