POLITIČKE BURE: Sve turbulencije u godini koja odlazi

plenković, petrov, vrdoljak, jandroković

U 2017. Hrvatsku je uvela Vlada Plenkovićevog HDZ-a i Petrovljevog Mosta no iz nje je izvodi Vlada HDZ-a i HNS-a. Pregled turbulentnih događaja pripremio je Adrian De Vrgna.

“Kažu da završava naš medeni mjesec, ako je ovo medeni mjesec, nisam siguran da bi se mnogi išli rado ženiti”, komentirao je prvih sto dana svoje vladavine premijer Plenković. I ubrzo su počeli problemi. Oporba je pokušala iz Vlade izbaciti ministra Barišića, Most se suzdržao od glasanja koje je ovaj preživio, a Plenković ga žestoko branio. Događaji su se nizali.

“Osjećam se dobro koliko se čovjek može osjećati”. Čovjek koji se osjeća dobro, pokazat će se kao ključna ruka u sastavljanju nove većine koja će uslijediti nakon lokalnih izbora. Tada još SDP-ovca Sauchu tereti se za krađu novca u aferi Dnevnice no mantra je opća – “svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno”.

Da vladajuća koalicija ne štima vidjelo se još kad je uvrijeđeni MOST-ov potpredsjednik Vlade Kovačić najavio ostavku. “Niti ju je nudio niti je to tema”, tumačio je premijer često poručujući da koječim nije impresioniran. Zgroženi su zato bili u oporbi kada je povodom afere Dnevnice doveo državnog odvjetnika u Vladu pred novinare.

Put do kulminacije sukoba HDZ-a i Mosta vodio je preko Agrokora. Od kada se saznalo za sastanke u Banskim dvorima oko koncerna, stanje te tvrtke svima je u fokusu. Padala je vrijednost, uznemirili se vjerovnici, a Vlada donijela najpoznatiji lex. “Država neće spašavati Todorića ali će braniti gospodarski sustav”, govorio je Petrov.

Postavljalo se pitanje uloge ministra financija koji je u redove Vlade došao od Todorića. Iza njega nisu željeli stajati Mostovci, a odlazak je tražio HNS skupljajući potpise. Prosvjedovala je opozicija na čelu s Bernardićem koji nije uspio konsolidirati svoje redove niti se nametnuti kao alternativa Plenkoviću, a kako Mostovi ministri nisu željeli podržati Marića, djelovao je Plenković.

vladimir šeks

“Odbacujem sve te gnjusne a neutemeljene situacije”, govorio je Marić. “Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra”, iznenadio je mnoge premijer na sjednici Vlade. “S ovim činom se očito kreće u rušenje vlade”, rekao je Petrov.

“Sam predsjednik Vlade mora pokazati ima li parlamentarnu većinu, ukoliko nema, treba raspisati nove izbore”, poručivao je šef SDP-a Bernardić.Sklepao ju je na kraju Plenković, pregovori su se vodili iza kulisa. Kasniji rasplet otkrit će da je Vladimir Šeks, prema vlastitim priznanjima, imao jednu od ključnih uloga. Petrov je podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora, a za novog je izabran HDZ-ov Jandroković i to uz pomoć Sauche koji je spasivši Marića spasio fotelju.

“Tomislav Saucha? – Protiv!”, rekao je na glasovanju u Saboru Saucha. “Gospodin Saucha je donio svoje odluke na temelju svojih razloga”, komentirao je premijer.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

“Apeliram na predsjednika Vlade da što prije u razumnom roku predložio Saboru imenovanje novih ministara”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović, a premijer uzvratio da će to učiniti nakon lokalnih izbora jer nema drame. Pa je HDZ “sreću” pronašao s HNS-om. Nakon što je više desetaka puta odbacio tvrdnje da idu s HDZ-om, politički Pinokio godine Ivan Vrdoljak kojemu se noćno tvitanje gdje zaziva koaliciju pod izlikom boljeg obrazovanja, očito nije obilo o glavu, ali je ugrozilo šanse Mrak Taritaš da pobijedi Bandića u Zagrebu, objavljuje: “Odlučio sam predložiti Predsjedništvu da ne ide u Vladu s HDZ-om i da podnosim ostavku na sve političke funkcije”.

No predstava tek počinje. Središnji odbor odlučuje – vlast je slast. Dio HNS-ovaca odlazi i formira Glas, a Vrdoljaka koji je otišao da bi se vratio privremeno mijenja Štromar koji proglašava – “spasili smo Hrvatsku”. HNS uz Ministarstvo graditeljstva dobiva i ministarstvo znanosti na čelu s Blaženkom Divjak. Usput se bore protiv sporne ploče s natpisom “Za dom spremni” koja je kao privremeno rješenje premještena iz Jasenovca u Novsku.

Ploča nije po volji ni oporbi ni nacionalnim manjinama, jer za nacističko znakovlje u civiliziranom svijetu mjesta nema. Ipak koalicija se drži, a pločom će se baviti Vijeće za prošlost.”Mislim da smo osigurali dovoljnu stabilnu parlamentarnu većinu”, izjavio je svojedobno premijer.

Uz rošade unutar Vlade u nju su ušli Bošnjaković, Božinović i Pejčinović Burić koja je naslijedila razočaranog Stiera. Plenković je izgubio Hasanbegovićevu potporu, a taj nekadašnji ministar izbačen je iz HDZ-a.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!