POLICIJA UPOZORAVA: Budite oprezni – evo kako je Riječanin (42) ostao bez 270.000 kuna

Savjetujemo građanima da budu vrlo sumnjičavi i oprezni pri komunikaciji s investitorima iz inozemstva te da se ne polakome za brzom zaradom jer bi mogli biti oštećeni za veliki iznos novca.

Unatoč upozorenjima i savjetima, policija gotovo svaki dan zaprimi prijavu nekog građanina oštećenog internetskom prijevarom. Ovih dana su aktualne investicijske prijevare u kojima pojedine osobe povjeruju lažnim investitorima iz inozemstva na njihove ponude o mogućoj izvrsnoj zaradi.

Naime, takozvani „brokeri s iskustvom“ građane kontaktiraju putem interneta ili telefonskog poziva te ih nagovaraju na ulaganje u zlato, naftu ili kriptovalute poput Bitcoina obećavajući pri tome visoki prinos na ulaganje u kratkom vremenu.

Takvu jednu prijavu 42-godišnjeg hrvatskog državljanina istražuju policijski službenici II. policijske postaje Rijeka. Naime, oštećenog su krajem srpnja ove godine kontaktirale nepoznate osobe iz inozemstva, tzv. financijski agenti uspješne investicijske tvrtke za trgovanje dionicama putem interneta. Vjerujući u njihova lažna obećanja o brzoj zaradi, doveden je u zabludu pa im je dosada uplatio više od 270 tisuća kuna, odnosno oko 36 000 eura na račun u inozemstvu.

Kada je posumnjao u počinjenje prijevare tražio je od tih financijera povrat svojih uplaćenih novčanih sredstava, ali su oni i dalje ga uvjeravali u uspješnu zaradu tražeći dodatna njegova ulaganja. U daljnjem inzistiranju povrata novca, počinitelji su izbrisali e-mail adrese putem kojih su kontaktirali, kao i isključili telefone čime je potvrđena njegova sumnja u počinjenje prijevare.

Savjetujemo još jednom građanima da budu vrlo sumnjičavi i oprezni pri komunikaciji s investitorima iz inozemstva te da se ne polakome za brzom zaradom. Kod donošenja odluke o investiranju putem interneta svakako se prethodno treba savjetovati s provjerenim i stručnim savjetnicima iz Hrvatske.

Napominjemo k tome građanima da nakon što vide oglas za navodnu brokersku tvrtku ili uslugu, jednostavnim upisivanjem naziva tvrtke ili internetske stranice u bilo koji internetski pretraživač pojavit će se i više rezultata pretraživanja u kojima će se opisivati iskustva drugih ljudi, a nerijetko su to negativna iskustva jer se kod ovakvih prijevara kriju mrežne stranice nepostojećih tvrtki putem kojih prevaranti prikupljaju osobne i bankovne podatke osoba kako bi ih materijalno oštetili.