POLICIJA O SUDARU VLAKOVA: Među putnicima i Iranci – nezakonito ušli u Hrvatsku

Policijska uprava sisačko-moslavačka oglasila se vazno uz nesreću teretnog i putničkog vlaka u kojoj su stradale tri osobe, a 11 ih je ozlijeđeno.

Prenosimo ga u cijelosti.

U petak, 9. rujna, oko 21.30 sati, na području Novske u blizini mjesta Rajić, došlo je do željezničke nesreće, odnosno naleta putničkog vlaka na zaustavljeni teretni vlak koji su prometovali iz smjera Okučani – Novska.

Dosadašnjim provedenim kriminalističkim istraživanjem i očevidom kojim je rukovodila županijska državna odvjetnica u Sisku uz stručnu pomoć predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, stručnih osoba hrvatskih željeznica, kao i uz suradnju policijskih službenika, prikupljena su saznanja da je iz za sada nepotvrđenih razloga putnički vlak udario u zadnji dio teretnog vlaka koji je bio zaustavljen na tom dijelu pruge zbog mogućeg kvara. U željezničkoj nesreći smrtno su stradale tri osobe (starosti 17, 52 i 60 godina), dok je ozlijeđeno 11 putnika koji su putovali putničkim vlakom, a isto tako liječnička pomoć je pružena i strojovođi teretnog vlaka.

Dvije osobe su teže ozlijeđene, a devet lakše. Ozlijeđenima je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Nova Gradiška, Općoj bolnici Slavonski Brod i Općoj županijskoj bolnici Pakrac. Među putnicima u putničkom vlaku nalazilo se i osam državljana Irana, za koje je utvrđeno da su 9. rujna, nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku na području Slavonskog Broda. Nakon provedenog upravnog postupka sukladno Zakoniku o Schengenskim granicama i Zakonu o strancima izdana su im rješenja o povratku s rokom napuštanja Europskog gospodarskog prostora u roku od sedam dana.

Rješenja su im izdana prije željezničke nesreće. U nastavku očevida na mjestu željezničke nesreće od odgovornih osoba Hrvatskih željeznica pristupilo se micanju i odvoženju dijela teretnog vlaka na kojem nisu nastala oštećenja kao i angažiranja dizalica zbog podizanja uništenih vagona zbog omogućavanja daljnjeg vršenja očevida ali i osiguranja prohodnosti pruge. Kriminalističko istraživanje je još uvijek u tijeku.