POLICIJA O NASILJU NAD MIGRANTIMA: Nećemo stajati niti iza jednog djelatnika koji bi bez povoda primijenio silu

Ilustracija
Ilustracija

Udruga Are You Syrious? i Inicijativa Dobrodošli! pozvale su na hitan prekid policijskog nasilja nad izbjeglicama na granici Hrvatske i Srbije. Iz Ravnateljstva policije odgovorili su na najnovije optužbe.

Izvješće: Media servis

U najnovijem izvješću sa svjedočanstvima nasilja zabilježenih proteklih desetak dana, udruge su upozorile da se nasilno vraćanje izbjeglica u Srbiju nastavlja. Lea Horvat iz inicijative Dobrodošli!.

‘‘U svom izvještaju za travanj UNHCR za Srbiju navodi da su 262 osobe, koje su u tom trenutku privremeno boravile na teritoriju Srbije, prijavile da im je u Hrvatskoj uskraćeno traženje međunarodne zaštite odnosno azila. U istom tom mjesecu, prema podacima kojima raspolaže UNHCR za Srbiju, 246 osoba protjerano je iz Hrvatske, često uz navode i o primjeni prekomjerne sile‘‘, navela je Horvat.

Udruge vjeruju da je broj zlostavljanih puno veći od deset svjedočanstava tjedno, koliko im se prosječno javlja osoba, šaljući fotografije i video snimke ozljeda, pa i medicinsku dokumentaciju. Od hrvatskih vlasti traže temeljitu istragu i sankcije za odgovorne u policiji, civilni nadzor granica Hrvatske, povratak nezakonito protjeranih izbjeglica u prihvatilišta u Zagrebu i Kutini te pristup sustavu azila osobama koje ga zatraže.

Ravnateljstvo policije očitovalo se o najnovijim tvrdnjama udruga. Ističu da nikakve prijave nisu dobili, iako ne isključuju mogućnost pojedinačnih incidenata. Najavili su provjeru svih navoda udruga koje su se na Bajakovu i u Tovarniku nedavno mogle uvjeriti u mehanizme civilnog nadzora policijskog postupanja.

Načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno poručuje da se policija slaže s udrugama.‘‘Slažemo se oko toga da je policijsko nasilje prema bilo kome nedopustivo. MUP provodi opsežne mjere po svakoj prijavi bilo kakvog takvog slučaja. Prema tome, MUP ne stoji i neće stajati niti iza jednog djelatnika koji primjenjuje sredstva prisile bez zakonskog ovlaštenja, kako u ovom slučaju tako i u bilo kojim drugim slučajevima‘‘, poručio je.

Podsjetimo, krajem prošlog tjedna iz Ravnateljstva su odbacili optužbe Liječnika bez granica i Liječnika svijeta o nasilju prema migrantima koji pokušavaju ući u Hrvatsku, ističući da od kolega iz Srbije nisu dobili nikakvu obavijest o spomenutim događajima.