POLICIJA KOSOVA UBILA 4 NAPADAČA: Srbi više nisu mogli trpjeti Kurtijev teror – kaže Vučić

Nakon što je na sjeveru Kosova život izgubio tamošnji policajac, njegovi kolege uspjeli su se nakon višesatne borbe probiti u manastir i svladati napadače te uspostaviti kontrolu na području Banjske.

Izvor: Media servis

Ubijeno je nekoliko napadača, 6 je uhićenih, a ima i još ranjenih. Kod napadača je pronađena veća količina streljiva i oružja. Kosovski premijer Albin Kurti sve je nazvao organiziranim terorističkim napadom na policiju Kosova, a krivnju je svalio na Srbe:

“Ovo nisu naoružani civili, niti su krijumčarske bande. Ovo su profesionalne, vojne, policijske snage koje su ušle na naš teritorij. Vidimo i blindirana vozila bez registarskih oznaka kao i teško naoružanje.”

A čitavog nedjeljnog poslijepodneva iščekivalo se obraćanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Poručio je da je ovo bio jedan od najtežih dana za Srbiju od 2004. godine.

“Noćas oko 2.46 grupa Srba s Kosova je postavila barikade u Banjskoj, na sjeveru Kosova, a do sukoba je došlo nakon dolaska kosovske policije koja ih je pokušavala ukloniti. U tom je sukobu ubijen policajac i ranjen još jedan. U 8.57 prilazi su zatvoreni, a okršaji i dalje traju. U 10.15 Albanci objavljuju da su četiri srpske općine zona antiterorističke operacije.”

Vučić poručuje – “čitavo vrijeme sam upozoravao na ovo”: “Srbi, i to ne iz centralne Srbije kako su lagali mediji iz Prištine, nego s Kosova i Metohije su se pobunili ne želeći da više trpe Kurtijev teror. Od 3. studenog su 62 puta koristili policiju protiv Srba, bila su 22 eskalatorna napada, 56 etnički motiviranih napada na Srbe.”

Dotaknuo se i samog zločina na sjeveru Kosova: “Ni na jedan način ne opravdavam ubojstvo albanskog policajca, niti je to potrebno opravdati. To jest za osudu i to nije bilo potrebno srpskom narodu u trenutku kada su svi shvatili da je krivac za sve Kurti.”

Odbacio je Kurtijevo upiranje prstom na Beograd: “Dakle nikakve veze ni s vojskom ni s policijom Srbija nema!”

“Jedini je krivac Kurti, kao i neki iz međunarodne zajednice” nastavio je srbijanski predsjednik te zaključio: “Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete nas sve pobiti. Nikada. Nakaradnu tvorevinu koje ste radili lažima i bombardiranjem Srbije. A jesmo li spremni razgovarati – to uvijek.”

Reagirali su i iz Europske unije. Jedan od najinvoliranijih u nategnute odnose na relaciji Beograd – Priština jest visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell. Oštro je osudio nasilje u kojemu je život izgubio policajac, a telefonski je razgovarao s Vučićem i Kurtijem. Poručio je da sukobi moraju prestati, a misija KFOR-a poručila je da su u kontaktu sa svim akterima i da pažljivo prate situaciju.

Podsjetimo, napetosti na sjeveru Kosova traju od svibnja kada je ozlijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO saveza i 50 srpskih prosvjednika. Ipak, iskoraka u pregovorima između Srbije i Kosova još uvijek nema, a Borrell je ranije optužio premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!