POLICIJA KONTROLIRALA AUTOBUSE: Naplatili masne kazne kod graničnog prijelaza Macelj

Kako je počela turistička sezona Hrvatskom prometuje veći broj autobusa. Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici su tijekom vikenda na ulasku u RH kod graničnog prijelaza Macelj proveli preventivno-represivnu akciju nadzora autobusa, odnosno vozača autobusa, javljaju iz Ravnateljstva policije.

“Tijekom pojačanog nadzora autobusnog prometa, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije (Ravnateljstvo policije) u suradnji s inspektorima Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture) utvrdili su prekršaje vozača u slučaju dva kosovska prijevoznika te po jednog austrijskog i turskog prijevoznika”, kažu iz policije.

Utvrđeni i sankcionirani prekršaji

Kosovski prijevoznik manipulirao je  tahografom, listićima ili karticama vozača što je rezultiralo krivotvorenjem podataka i/ili ispisa – izdavanje potvrde da nije radio, dok je kod sebe posjedovao listić koji dokazuje da je u to vrijeme upravljao autobusom. Vozaču je naplaćena novčana kazna u iznosu od 11.200,00 kuna.

Vozač austrijskog prijevozniak u više navrata (tri puta) nije koristio tjedno razdoblje odmora. Vozaču je naplaćena novčana kazna u iznosu od 5.200,00 kuna.

Turski prijevoznik kažnjen je zbog nedovoljnog dnevnog razdoblja odmora u slučaju višečlane posade (ukupno 14 puta za tročlanu posadu). Vozačima su naplaćene novčane kazne u ukupnom iznosu od 12.800,00 kuna.

Nadzorom su za dvojicu vozača kosovskog prijevoznika utvrđeni prekršaji u vidu manipulacije tahografa, listića ili kartice vozača koja rezultira krivotvorenjem podataka i/ili ispisa. Vozačima je izrečena novčana kazna, svakome po 11.200,00 kuna, odnosno ukupno 22.400,00 kuna. Također, naredbama o određivanju mjere opreza oba vozača su isključena iz prometa na prisilan dnevni odmor od 11 sati.

“S obzirom na to da su se u Republici Hrvatskoj događale prometne nesreće u kojima su sudjelovali autobusi te su posljedice bile smrtna stradavanja, pa i više osoba u jednoj prometnoj nesreći, policija će i u narednim vikendima pojačano nadzirati autobusni promet, odnosno vozače autobusa koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku i na taj način pokušati preventivno utjecati na sigurnost”, kažu iz policije.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!