POLICIJA GRAĐANIMA: Nikako ne otvarajte ove mailove!

Upozoravamo građane, koji su primili poruke u kojima se od njih traži novac kako se njihovi podaci ne bi javno objavili, da ne odgovaraju na te poruke i da ažuriraju svoje lozinke.

Policija je u posljednje vrijeme zaprimila prijave građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte, u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju, navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 9.000 kuna u bitcoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, poručili su iz PU Istarske.

Savjetuju građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.