POLICIJA BANJA LUKE: Spriječit ćemo svako novo okupljanje grupe “Pravda za Davida”

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Iz policije to opravdavaju, kako kažu, “zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, počinjenja kaznenih djela, sprječavanja normalnog odvijanja prometa te nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju RS”.

U njihovom priopćenju, kako prenosi portal Buka, se kaže: “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, zbog nepridržavanja obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, na prijavljenom skupu za dan 30.12.2018. godine,  te  činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH i postojanja sumnje da su počinjena i određena kaznena djela, uhitili su određeni broj osoba, dok se za određenim brojem traga.

Naime, organizator javnog skupa se nije pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, te je prijavljeni javni skup, nakon održavanja na Trgu Krajine, nastavio kao javni skup u pokretu, koji kao takav nije bio prijavljen.

Organizator javnog okupljanja, kao i u prethodnim okupljanjima, nije poštivao zakonom predviđene obaveze već je sa ostalim sudionicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija od strane sudionika javnog okupljanja počinjeno više različitih prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su počinjena i određena kaznenna djela.

Sudionici javnog okupljanja prekinuli su i prethodno zakazan koncert estradnog umjetnika Harisa DŽinovića, na parkirališnom prostoru „Kraša“, na način što su galamom, vikom, vrijeđanjem te oštećenjem bine i postavljene opreme, onemogućili izvođenje predviđenog programa. Zbog ovih događanja, nadležne gradske službe otkazale su prethodno najavljene novogodišnje kulturno-zabavne manifestacije.

Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, počinjenja kaznenih djela, sprječavanja normalnog odvijanja prometa te nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju RS, sva buduća javna okupljanja grupe ”Pravda za Davida” će biti spriječena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a sudionici takvog javnog okupljanja će biti sankcionirani u skladu sa zakonom”.

 

Komentiraj