POLICAJKA PRED SUDOM: Pijana vozila BMW i u noći naletjela na biciklista i usmrtila ga

policija, znak

Policajka Melita Pek (31), koja je pod utjecajem alkohola u siječnju prošle godine usmrtila biciklista Borisa Franjića (33) u Satnici Đakovačkoj, našla se pred sudom.

Sudi joj se na Općinskom sudu u Osijeku, gdje se vrlo brzo očekuje i presuda.

Podsjećamo, policajka iz Đakova je imala 1,45 promila alkohola u krvi, kada je brzinom od 88 kilometara na sat, tamo gdje je dopušteno 50 te vozeći svoj BMW pod kratkim svjetlima, 10. siječnja 2015. usmrtila biciklista.

Prema nalazu sudskog vještaka medicinske struke Borisa Dumenčića, u trenutku nesreće u krvi imao 1,89 promila alkohola, a u urinu 2,16 promila.

“Smatram se krivom i sram me je. Više od godinu dana liježem i budim se s tom nesrećom. Izrazito mi je žao što se to dogodilo”, rekla je policajka i , kako piše Glas Slavonije, ispričala što se tog kobnog dana zbilo.

“Položila sam prvi kolokvij na Pravnom fakultetu u Osijeku i nazvala prijateljicu da se nađemo i proslavimo. Nakon dugo vremena krenulo je nabolje u mom životu. Popile smo nekoliko pića u ugostiteljskom objektu u Satnici Đakovačkoj. Oko 1 sat u noći prijateljica, njezin brat i još dvoje sjeli smo u auto i krenuli u Đakovo. Došavši do centra sela, udarila sam vozilom u nešto. U tom trenutku prijateljičin je brat viknuo: ‘Pazi!’ Na ‘zi’ sam stisnula kočnicu i nešto mi se prebacilo preko auta. Nisam znala u što sam udarila. Zaustavila sam vozilo i prijateljičin je brat istrčao do stradalog i opipao mu puls. No nije pokazivao znakove života”, ispričala je Melita Pek, koja je otrčala do obližnje crkve, gdje je bio reflektor, da nazove policiju i Hitnu pomoć.

“Kada je došao policajac, rekla sam mu da nisam vidjela na cesti unesrećenog i pala u nesvijest kolegi u ruke. Probudila sam se u KBC-u Osijek”, kazala je policajka.

Boris Dumenčić kazao je da je policajka bila u pripitom stanju, te objasnio: “U tom stanju vozači su apsolutno nesposobni za sigurno upravljanje vozilima. Kod tog stanja vozaču, između ostaloga, raste euforija i psihomotorička uzbuđenost, sužava se vidno polje i produžava vrijeme reakcije od uočavanja opasnosti.”

Na upit odvjetnika Marija Vrabca, branitelja Melite Pek, sudski vještak je kazao da je biciklist bio u pijanom stanju. “U tom stanju biciklisti su skloniji krivudavoj, cik-cak vožnji, bitno im je narušena funkcija svih osjetila”, kazao je Dumenčić.

Darko Konjević, sudski vještak prometne struke iz Slavonskog Broda, kazao je da se biciklist u trenutku nesreće kretao pod kutom od 15 stupnjeva.

“Sa sigurnošću se može konstatirati da se biciklist kretao 2,2 metra od desnog ruba kolnika te da se u trenutku nesreće kretao ispred automobila slijeva nadesno. Bicikl nije bio osvijetljen crvenim svjetlom, a ni jedan prosječan vozač koji bi se kretao brzinom većom od 80 kilometara na sat ne bi ga uočio. U zapisniku o očevidu utvrđeno je da je vidljivost bila smanjena jer nije bilo javne rasvjete, a u takvim uvjetima neosvijetljena zapreka može se uočiti jedino svjetlima na vozilu. Ova se nesreća mogla izbjeći jedino da je okrivljenica koristila duga svjetla, koja osvjetljavaju najmanje 100 metara, pa bi biciklista uočila i izbjegla na vrijeme”, kazao je Konjević.

Tijekom cijele sudske rasprave policajka Melita Pek je plakala. Sudac Ivan Vulić upozorio ju je da se smiri, kao i njezin odvjetnik Mario Vrabac, jer je ometala sudski postupak. Svjedočila je i Marija Franjić, majka poginulog Borisa.

“Sina ne mogu vratiti, a kada bih nekoga mrzila, još bi mi bilo gore”, kazala je majka tragično preminulog. Na sudskom hodniku Marija Franjić u jednom je trenutku i zagrlila Melitu Pek da bi je smirila.

Policajka je samohrana majka malodobnog djeteta i sama se brine o njemu. Izvanredni je student Pravnog fakulteta i ima visoke ocjene u policiji. Bila je suspendirana više od godinu dana nakon nesreće, no nakon toga vraćena je na posao. Pek je već prihvatila sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja vozilima na četiri godine.

Komentiraj