POLICAJCI BLIZU TOMAŠEVIĆA: Nema pratnju, a evo što su poručili iz policije

Kandidat stranke Možemo! za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je sa suradnicima program Digitalnog grada, odnosno korištenje digitalnih tehnologija u gradskim poduzećima i ustanovama. “Korištenje digitalnih tehnologija u Gradu Zagrebu do sada je bilo vrlo loše”, rekao je Tomašević.

Izvor: Media servis

“Smatramo da nije slučajno da Grad Zagreb nije hvatao korak s drugim europskim metropolama, nego dapače da je to bilo namjerno, jer se na taj način mogu lakše sakrivati stvari od građana. Digitalne tehnologije itekako omogućuju puno veću transparentnost proračuna, indikatora kvalitete života, puno veću transparentnost postizanja ciljeva koje si gradska uprava zadaje, ispunjava li ih ili ne.”

“Digitalne tehnologije omogućuju puno veću transparentnost poslovanja, a one se koriste i za optimizaciju mrežne tehnologije, primjerice vodne i prometne”, dodao je Tomašević. Na pitanje koliko je proces digitalizacije digitalizacije zahtjevan i koliko košta, odgovorio je:

“Nije toliko zahtjevan niti puno košta, ima prostora za pomake koji ne zahtjevaju puno sredstava nego političke volje. Zašto? Jer fobijemo veće uključivanje gradova u donošenja odluka. Primjerice, u Barceloni se dosta koriste digitalne tehnologije kako bi se građane pitalo oko nekih ključnih projekata, od kvartova do razine grada.”

“U programu smo naglasili važnost fiskalno transparentne prezentacije proračuna”, naglasio je član radne grupe za digitalni grad Nikola Plejić.

“Proračun je trenutno predstavljen u nekom obliku na stranicama grada Zagreba, čak je i poboljšan, no to nije dovoljno. Smatramo da se ti podaci moraju povezati s drugim sustavima, primjerice sa sustavom javne nabave.”

Tijekom press konferencije novinari su uočili policajce u blizini Tomaševića i upitali ga je li dobio policijsku zaštitu i zašto.
“To morate pitati policiju, mi se time ne bavimo, za to postoje institucije. Postoji komunikacija između nas i policije o sigrnosnim rizicima, ali to morate pitati njih”, rekao je Tomašević.

Iz Policijske uprave zagrebačke za N1 su odgovorili vrlo kratko:“Policija poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a unutar redovnih aktivnosti odnosno zadaća”.