POLETJELI PRVI ZRAKOPLOVI: Novi putnički terminal zračne luke Franjo Tuđman otvoren za promet

zračna luka, zagreb

Letom nacionalne aviokompanije Croatia Airlines od Zagreba prema Dubrovniku u 05.50 sati službeno je za putnike otvoren novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman.

Prvi dolazni let bio je let Qatar Airwaysa iz Dohe koji je u Zagreb sletio u 06.35 sati. Croatia Airlines, koja ima i najveći udio u ukupnom prometu zagrebačke zračne luke, imala je i posljednji odlazni let sa starog terminala, i to let za Split u ponedjeljak, 27.03.u 22.10. sati.

Nakon što je na postojeći terminal sletio i posljednji dolazni let, Czech Airlinesa iz Praga u 23.25, svo je poslovanje u jednoj noći prebačeno sa starog na novi putnički terminal.

Prvi dan poslovanja protječe u najboljem redu, bez ikakvih smetnji ili poteškoća – ističu iz Zračne luke. Danas će novim terminalom proći 6000 putnika na ukupno 50 odlaznih i 44 dolazna leta. Novi putnički terminal se proteže na 65.000 m2 s ukupnim kapacitetom za 5 milijuna putnika.

Novi putnički terminal u prvoj fazi može primiti 5 milijuna putnika, dok će nakon druge faze projekta ta brojka iznositi 8 milijuna. Terminal broji 30 šaltera za registraciju putnika, više od 3 km trake za prtljagu u sklopu najmodernije automatizirane sortirnice te po prvi put u povijesti zagrebačke zračne luke i osam avio mostova: šest za međunarodni i dva za domaći promet te svu ostalu potrebnu infrastrukturu zračne luke 21.stoljeća.

Novi putnički terminal arhitektonski potpisuju Branko Kincl, Velimir Neidhardt i Jure Radić.