POLA GODINE INCIDENATA: Drastično smanjena razina kvalitete saborskih zastupnika

Zastupnici Hrvatskog sabora trenutno su na ljetnoj, dvomjesečnoj stanci. Politička kultura u toj instituciji u prvom dijelu godine bila je sve, osim na primjerenoj razini.

Izvor: Media servis

Padale su uvrede, služilo se neprimjerenim riječnikom, a zamalo je došlo i do fizičkog obračuna.

U incidentu koji je obilježio prvu polovicu godine sudjelovao je i sam premijer. Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja vladajuće je prozvao da rade za interese druge države, točnije Srbije. To je pokrenulo lavinu.

“Bilo bi dobro radi higijene vaše vlastite da ovakve stvari ne izgovarate. Djelujete jadno, ono jadno. To je jedna razina koja je tolika jadna da mi je žao uopće komentirati i slušati da ste tako nešto u stanju izgovoriti”, rekao je premijer.

“Govoriti da su moji istupi jadni, nemate to pravo, nemojte biti nervozni kad vas se prokaže”, rekao je Grmoja. Iako je šef sabora odredio pauzu tenzije su nastavile rasti, a kap koja je prelila čašu trenutak je kada je Grmoja premijera nazvao anemičnim.

Drugi incident koji je obilježio proteklih pola godine sramotan je ispad bivšeg zastupnika Živog zida Branimira Bunjca. Njegov stranački kolega Ivan Pernar izvodio je svoj već dobro poznati show kada je po njega stigla saborska straža. To je razljutilo Bunjca pa se počeo naguravati i svađati sa stražom.

Da slabo podnosi kritiku u Saboru je pokazao ministar obrane Damir Krstičević. Nakon propale nabavke borbenih aviona Barak F16 bio je izložen napadima. Tijekom aktualnog prijepodneva SDP-ovac Franko Vidović uručio mu je makete zrakoplova.

Krstičević mu ih je iščupao iz ruke i bacio ih na pod, a smirivati ga je morao i premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković.

Ivana Pernara, bivšeg zastupnika Živog zida, koji je sada čelnik svoje nove stranke, više su puta iznosili, zabranili mu govoriti…

Za komentar ovih nemilih scena pitali smo političkog analitačara Davora Gjenera.

Drastično se smanjila razina kvalitete saborskih zastupnika u posljednja dva saziva pa je ovakva retorika samo logična posljedica, kaže.

“Sve to je generiralo situaciju kakvu imamo. Ta situacija se i na ovoj razini nedostatka građanske pristojnosti iskazuje kao oblik nekompetencije djelovanja političkih lidera u parlamentu”.

Kakva se poruka time šalje građanima?

“Građani sasvim dobro razumiju poruku i zbog toga je Hrvatski sabor, nacionalni parlament najslabije ocijenjena institucija na nacionalnoj razini. Drugo što građani razumiju da stranački život ne funkcionira kako treba. No, to generira još goru situaciju jer glasači traže alternativna rješenja pa često izabiru nove političke stranke koje brzo nestaju sa scene. Ili, što je još gore, odgovor traže u konceptima nestranačkoga pluralizma, kaže Gjenero.