POKRENUTA PETICIJA: Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život

Ilustracija
Ilustracija

SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije pokrenuli su građansku peticiju prema Vladi RH „Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život“, zbog akutnog problema skupine djece koja ulici za boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici.

Klaićeva bolnica nema dostatna financijska sredstva za nabavku novog lijeka nedavno registriranog na razini EU (no ne i u RH, što je problem) koji im jedini povećava šanse za preživljavanje i to do 20 posto, za što je u prvom redu odgovoran HZZO, poručuju inicijatori Peticije.

Peticiju je tijekom prvoga dana putem interneta potpisalo čak 8000 građana i građanki šaljući jasnu poruku vlastima da je nedopustivo je da djeca u Hrvatskoj članici EU nemaju pristup lijeku koji je registriran u EU, a za koji liječnici specijalisti procjenjuju da im može značajno pomoći u liječenju. Poručuju kako sistemske greške u zdravstvu ne smiju plaćati djeca svojim zdravljem i životima!

Kako bi se hitno riješio akutni problem ali i onaj sistemski, građani od Vlade RH traže:

1.da Vlada u ponedjeljak 19.6. na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača, uz hitno provođenje potrebnih procedura za uvoz lijeka u RH.

2. da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2.5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb mjesečno, i to već od narednog mjeseca.

3.da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potreba izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe.

Peticiju građani mogu potpisati na poveznici OVDJE.

PISALI SMO:

SLAVEN LETICA: Kad se drama teško bolesne djece koristi za politikansku kritiku vlasti i države – čitajte OVDJE.

Komentiraj