POKREĆE SE OPOZIV MINISTRA ĆORIĆA: Čelnik SDP-a Peđa Grbin pojasnio i zašto

Svega sto dana nakon što je sastavljena Vlada, oporba kreće s opozivima Plenkovićevih ministara – prvi na redu je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. SDP je prikupio od 30 potpisa, a točan broj će otkriti u petak kada će predati zahtjev u saborsku proceduru.

Izvor: Media servis

Ministar Ćorić je teško narušio svoju vjerodostojnost i nije primjereno da obnaša funkciju ministra, poručila je zastupnica Mirela Ahmetović te iznijela razloge zbog kojih su krenuli s inicijativom.

“Afera vjetroelektrane gdje je zapravo izostankom volje ministra Ćorića da se za taj projekt izradi studija utjecaja na okoliš, omogućen razvoj projekta koji je kasnije opterećen teškim, višemilijunskim pogodovanjima. Nadalje, ministar Ćorić je taj koji je sjedio u „klubu” u Slovenskoj ulici, privatno se družio s glavnim osumnjičenikom afere JANAF, a neposredno uz to je bio nadležen za imenovanje tog istog osumnjičenika na mjesto predsjednika Uprave te iste tvrtke JANAF.”

Dodala je i da je Ćorić poznat kao glavni promotor mađarske energetske politike koji je, kako kaže, kroz INA-u predao hrvatske resurse u Mađarsku. Spomenula je i projekt LNG terminal u Omišlju.

“U okviru kojeg projekta postoje osnovane sumnje da su angažirane tvrtke koje su pod vrlo opsežnim istražnim radnjama u nekim drugim zemljama upravo zbog toga jer su sudjelovale u korupcijskim aferama. Za tu korupcijsku aferu ćemo morati malo pričekati, međutim, ja vas uvjeravam da ćemo ju dočekati.”

Ćorić je nagrađen tako što je dobio veće ministarstvo, smatra Ahmetović.

“Naziv tog samog Ministarstva je promijenjen i ispušten je termin zaštita okoliša – i to je poruka hrvatskoj javnosti kako Vlada promišlja o zaštiti okoliša. A ja bih dala prijedlog da se i u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja integrira i održivi razvoj korupcijskih afera jer ako je u ičemu hrvatska Vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića dosljedna, onda je dosljedna u sudjelovanju njegovih ministara, pogotovo Ćorića, u korupcijskim aferama.”

Šef SDP-a Peđa Grbin je rekao da su potporu dobili i od drugih oporbenih stranaka. Trenutno imaju 31 potpis.

“Točan broj potpisa svih zastupnika koji će podržati inicijativu reći ćemo u petak kada ju budemo predavali. Podršku za opoziv ministra Ćorića nisu dali samo zastupnici SDP-a, nego i zastupnici drugih oporbenih klubova. Mi smo otvoreni za svakoga tko misli da bi se u aferama poput ovih ministra Ćorića trebali voditi javnim, a ne privatnim, osobnim i partikularnim interesima.”

Zašto su pokrenuli upravo inicijativu opoziva otkrio je Grbin.

“Ovo je jedan od mehanizama koji oporbi stoji na raspolaganju kako bi otvorila određenu temu, a jedan od rijetkih za koji je Ustavom i Poslovnikom definirano da mora doći na dnevni red i da mora biti raspravljeno. Prije svega, želimo da se o ovoj aferi raspravlja.”

Dodao je da prate rad i ministra zdravstva Vilija Beroša te da razmišljaju o interpelaciji o njegovom radu.

“Imamo situaciju da u bolnicama nestaje struje, da se agregati ne pale, moramo nažalost bolesnike smještati u improvizirane šatore i privremene bolnice, a istovremeno, bolnicama prijeti nestašica lijekova jer se dugovi veledrogerijama ne podmiruju. Tko je za to odgovoran? Naravno da je odgovoran onaj tko je na čelu zdravstvenog sustava, a to je ministar Beroš.”

Podsjetimo, ministar Ćorić je u samoizolaciji jer je na jednom sastanku sjedio pokraj ministrice regionalnog razvoja Nikoline Brnjac koja je pozitivna na koronavirus.

Odgovori