POJAČANI NADZOR VOZILA: Evo čime će se baviti policija i na što upozoravaju

U cilju daljnjeg smanjenja smrtnog stradavanja policija će i u narednom razdoblju nastaviti s provođenjem preventivnih i represivnih aktivnosti prema sudionicima u prometu na cestama, priopćeno je iz MUP-a.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

“U devet mjeseci 2019. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 209 osoba, što predstavlja smanjenje od 14 % u odnosu na prvih devet mjeseci 2018. godine kada su smrtno stradale 243 osobe. U cilju daljnjeg smanjenja smrtnog stradavanja i ostvarivanja planiranog prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2011. do 2020. godine, policija će i u narednom razdoblju nastaviti s provođenjem preventivnih i represivnih aktivnosti prema sudionicima u prometu na cestama.

Iz analize podataka o prometnim nesrećama, u prvih devet mjeseci 2019. godine, u kojima je došlo do smrtnog stradavanja proizlazi da su uzroci i nadalje vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisna brzina, brzina neprimjerena uvjetima na cestama te naleti na pješake i bicikliste.

Tijekom 2019. godine sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači i putnici na mopedima i motociklima, prilikom čega su 43 osobe koje su se nalazile na tim vozilima smrtno stradale. Jednako tako, praćenjem statističkih pokazatelja o prometnim nesrećama iz prethodnih godina, proizlazi da se i u predstojećem dijelu godine (listopad – prosinac) događa povećani broj teških prometnih nesreća. S obzirom na uvodno navedeno i s ciljem prevencije događanja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će kontinuirano tijekom narednog razdoblja, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti, usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala, odnosno: prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece), nepropisne uporabe mobitela, nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i druge prekršaje koje radi ova skupina sudionika u prometu: vožnja bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i dr. druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometar, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

Napominjemo, da će se prema vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice prema recidivistima, dosljedno primjenjivati policijske ovlasti iz članaka 134., 135. i 137. Prekršajnog zakona, temeljem kojih se vozača u prekršaju smješta u posebne prostorije do otrežnjenja na rok do 12 sati ili se isti uhićuje i privodi na nadležni prekršajni sud radi provođenja žurnog prekršajnog postupka.

Savjeti sudionicima u prometu: brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji), ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koristite mobitel tijekom vožnje, koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu, pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu, bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja, pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom, prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila, ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala: prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti, uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nose svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima, provjeriti tlak u gumama, upaliti dnevno ili kratko svjetlo, ne upravljati pod utjecajem alkohola ili droga, poštivati dopuštena ograničenja brzine, prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste), prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga, voziti sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika, jer je to za vozače ostalih vozila mrtvi kut (iznimka je samo situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika), prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se dovoljno od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera), ne voziti slalom između vozila, izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima, kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama, predviđati poteze vozača (drugih) automobila, voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe, poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu.”