POHOD HRVATA NA SKIJALIŠTA: Kreće “vojska” od oko 220.000 ljudi!

ski lift, skijanje, žičara

Za mnoge Hrvate počela je sezona skijanja. Skijaški aranžmani su gotovo rasprodani, a procjenjuje se da će na zimovanje ove godine otići oko 220 tisuća Hrvata.

Piše: Sofija Radoš

Sljedeća dva tjedna mnogi će Hrvati otići na skijanje. Tradicionalno biraju skijališta u Austriji i Italiji, dok Sloveniju i Francusku biraju za kraće odlaske. Procjenjuje se da će ove godine otići oko 220 tisuća hrvatskih skijaša na zimovanje, porast je to od 10 posto, istaknula je glasnogovornica turističke agencije Atlas, Nikolina Frklić.

“Skijanje nije nikako sport za elitu. Neki ga vole više od ljetovanja, tako je i raspon cijena šarolik. Smještaj u apartmanu se može naći za tisuću kuna po osobi. Svake godine netko tko je otišao prvi puta, vratio se ove godine i doveo nekoga od prijatelja”, rekla je Frklić.

Cijene su slične kao i prošlih godina. Koliko će za skijanje izdvojiti četveročlana obitelji za tjedan dana, objasnio je Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija.”Četveročlana obitelj troši od 5 tisuća kuna pa nadalje. To uključuje prijevoz, smještaj, hranu. Minimum je oko četiri do pet tisuća kuna, a maksimuma nema.

Neizostavna je i skijaška oprema. Tjedan dana najma pancerica, skija i štapova košta u prosjeku između 450 i 540 kuna. Ukoliko idete na skijanje s djecom, onda je najbolje iznajmiti opremu i to po cijeni od 350 kuna. Tu je još i osiguranje jer u slučaju nezgode cijena liječenja u inozemstvu može nadmašiti cijenu samog aranžmana.

Tako Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom osiguranju jer troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, prijevoz natrag u domovinu, ukradeno ili izgubljeno vlasništvo ne pokrivaju. Ako se skijaši odluče na domaća skijališta mogu posjetiti Sljeme ili Platak koji je već početkom prosinca otvorio skijašku sezonu.

Ipak, interes za Hrvatsku nije toliko zanimljiv skijašima, dodaje Žgomba.”Nažalost mi nemamo kvalitetnih skijališta i nemamo ni izbliza skijašku infrastrukturu. U ovom trenutku nismo u mogućnosti biti konkurentni, a još manje imamo turističku ponudu u smislu skijanja”, rekao je Žgomba.Skijaška sezona trajat će do proljeća.

PISALI SMO:

VIDEO: MILAN BANDIĆ – Sljeme će još ove godine dobiti žičaru – pogledajte OVDJE.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!