POGLED NA SLJEDEĆU GODINU: Poduzetnici su optimisti i vjeruju barem u mali rast

Kakvo je hrvatsko gospodarstvo danas, a kakvo će biti sutra? S kojim izazovima se nose ili će se morati nositi poduzetnici kako bi i dalje bili uspješni i na krilima tog uspjeha stvarali rast i nove vrijednosti?

Izvor: Media servis

O ovim i drugim pitanjima razgovaralo se i promišljalo na 15. izdanju Liderove konferencije Dan velikih planova kojoj su prisustvovali i predsjednik države te ministar gospodarstva.

Ništa više nije isto, istaknuo je predsjednik Zoran Milanović u govoru posvećenom globalnim političkim rizicima i njihovim utjecajima na Hrvatsku. Posebno se osvrnuo na Kinu i njen gospodarski, ali i drugi rast. Pitanje je, kaže, kako će se ta zemlja ponašati kada se po vojnom arsenalu izjednači s Rusima i Amerikancima.

No, što se gospodarskog razvoja tiče…
“Ta Kina je osigurala određenu vrstu stabilnosti, predvidivosti, naravno, visoke profitabilnosti za mnoge proizvode. Prije svega, proizvode kasnije deindustrijalizirane Amerike. To im se u početku strašno dopadalo jer je naravno omogućavalo neviđene profite. Nakon ulaska Kine u Svjetsku trgovinsku organizaciju još i više. I onda je, naravno, od tog derišta ili nekoordiniranog klipana u formativnim, adolescentskim godinama izraslo jedno respektabilno čudovište. I kako sada živjeti s tim?”

Hrvatski gospodarski trendovi su i dalje pozitivni, ističe ministar gospodarstva Davor Filipović. Naglasak je stavio na zelenu tranziciju i geotermalnu energiju. Da Hrvatska ima potencijal za korištenje tog oblika energije, rekli su nam i Norvežani i Islanđani kada su prošle godine u Bjelovaru prenosili svoja znanja iz tog područja.

“Sljedeći tjedan će Agencija za ugljikovodike objaviti rezultate natječaja za istraživanje geotermalnih potencijala. Taj je natječaj raspisan krajem prošle godine. Ono što posebno veseli je da ćemo tu imati ukupno 400 milijuna eura novih investicija, da ćemo imati električnu energiju koja se proizvodi u Hrvatskoj. Prema tome, to je pravi primjer zelene tranzicije jer će se iz bušotina koje je nekada koristila naftna industrija proizvoditi električna energija iz geotermi.”

Guverner HNB-a Boris Vujčić očekuje nastavak pada inflacije i lagani gospodarski rast u idućoj godini. Građani za to vrijeme kao ozebli sunce čekaju normalizaciju cijena, ali i veće plaće s obzirom na više nego osjetan rast troškova života.

“Vidimo da cijene prehrambenih sirovina i materijala, roba tipa željeza, čelika, drva, etilena i tako dalje, padaju na robnim tržištima. To će se polako prelijevati u smanjivanje stope inflacije odnosno u maloprodajne cijene s kojima se susreću potrošači.”

Među hrvatskim poduzetnicima, čini se, vlada optimizam. Predsjednik HUP-a Mihael Furjan uz dozu opreza kaže kako očekuje blagi rast.

“To je nekoliko posto i to je ono što mislim da možemo. S obzirom da smo mala, otvorena ekonomija, zbog toga što smo otvorena imat ćemo negativan utjecaj stagnacije na nekim nama ključnim tržištima. Međutim, to što smo mali nam zapravo daje šansu da u tom jednom ogromnom europskom ili svjetskom tržištu zapravo ostvarujemo ipak kakav takav rast.”

Nadajmo se da ćemo doista imati rast pa makar i mali.