PODOLNJAK O “LEX ŠERIFU”: Ovakve ovlasti imali su nekada samo apsolutni monarsi

most

Većinom su glasova vladajući izglasali izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi – popularni “lex šerif”. IZ MOST-a, koji se protivio tzakonu, reagirali su priopćenjem.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Jučer je vladajuća većina u Hrvatskom saboru izglasala izmjene važnog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, uz odbijanje gotovo svih bitnih amandmana MOST-ovih i drugih zastupnika, s jednim jedinim ciljem – da se što hitnije, tijekom procesa donošenja proračuna u lokalnim jedinicama, intervenira u taj proces na način da se onemogući primjena dosadašnjeg instituta raspuštanja vijeća i načelnika/gradonačelnika/župana u slučaju ne donošenja proračuna, kako bi se izvršni čelnici u potpunosti zaštitili tijekom mandata od svake realne mogućnosti njihove smjene.

Prof.dr.sc. Robert Podolnjak komentirao je donošenje Lex šerifa: „Zakonom se u potpunosti dovršava proces stvaranja nedodirljivih i neodgovornih čelnika izvršnih tijela lokalnih samouprava, a takvi su nekada bili samo apsolutni monarsi. Neodgovornih prema građanima, koji ga mogu opozvati putem referenduma samo u teoriji, neodgovornih prema predstavničkom tijelu, koje može predložiti njegov opoziv građanima samo 2/3 većinom svih vijećnika što tu mogućnost čini praktički nemogućom misijom, a neće moći biti smjenjeni niti nedonošenjem proračuna kao do sada, osim kada vijeće dva puta za redom i nakon prijevremenih izbora ne donese proračun, neodgovornih prema nadzornim tijelima državne uprave koja im ne mogu ništa, osim ako ne predlože proračun. Ne postoje izvršni dužnosnici, koji upravljaju tako velikim financijskim sredstvima, na čelu svojih lokalnih uprava, sa značajnim ovlastima prema trgovačkim društvima i ustanovama svojih lokalnih jedinica, koji su toliko pravno zaštićeni kao načelnici, gradonačelnici i župani. Osim svega toga, mogu biti birani i neograničeni broj puta.“

Smatramo da se takvim uređenjem ni na koji način neće doprinijeti boljem, odgovornijem, poštenijem i transparentnijem radu načelnika, gradonačelnika i župana. Ako ne postoje učinkovite sankcije ne možete očekivati odgovoran rad čelnika izvršnog tijela.

PISALI SMO: KOPRIĆ O USVOJENOM LEX ŠERIFU: Antidemokratski je i sramni – donesen za vlast, a protiv nas, građana! – čitajte OVDJE.

Apsolutno je neprihvatljivo da u stotinama općina, gradova i županija predstavnička tijela tijekom prosinca donose ili ne donose svoje proračuna na temelju dva bitno različita zakonska procesa, što po jednom zakonu (dosadašnjem) može rezultirati obostranim raspuštanjem vijeća i izvršnog čelnika, a po drugom (novom) razrješenjem ili vijeća ili izvršnog čelnika. To je protivno ustavnom načelu vladavine prava i očekujemo po tom pitanju hitnu odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske, na zahtjev nekog predstavničkog tijela ili na temelju vlastite inicijative Suda.

“Očekivali smo da će Vlada svojim prijedlogom izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi doprinijeti barem racionalizaciji sadašnjih administrativnih i političkih troškova lokalne samouprave, ali je ona odustala čak i od najmanjih intervencija u tom smislu.“, izjavio je Podolnjak te dodao: „ Vlada je odustala od ograničavanja mjesečnih naknada za članove vijeća, iako se tu mogu postići velike financijske uštede imajući u vidu da Hrvatska ima blizu 9.000 vijećnika u lokalnim samoupravama. Na žalost, novi Zakon omogućuje također da male općine, do 3.000 stanovnika, koje su u posljednjih 25 godina imale jedan upravni odjel, ubuduće mogu ustrojiti više njih, a na taj način otvara se „Pandorina kutija“ budućeg ‘uhljebljivanja’ novih pročelnika, tajnika, administrativnih službenika u svim, pa i najsiromašnijim općinama. Novi zakon je, u cjelini svojih odredbi, do sada najgora izmjena u sustavu lokalne samouprave i jedino će ga načelnici, gradonačelnici i župani pozdraviti kao božićni poklon Vlade”.

No, krenimo od početka.

Predloženi zakon, iako ima 35 članaka i naizgled predstavlja značajnu promjenu u reguliranju lokalne samouprave, ima veliki broj kozmetičkih odredbi, a u njegovu središtu je, kao što navodi predlagatelj stvaranje novog mehanizma ravnoteže između predstavničkog i izvršnog tijela.

PROBLEM RAVNOTEŽE

Ustavna odredba čl. 133 govori o pravu građana na ostvarivanje lokalne samouprave putem izbora za predstavničko tijelo (i putem neposrednog odlučivanja). Ista odredba je i u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi. Neposredni izbor gradonačelnika nema ustavni, već samo zakonski temelj, tu ne postoji nikakva ravnoteža. I Europska povelja govori da lokalne samouprave mogu imati izvršna tijela koja su odgovorna predstavničkom tijelu. Mi smo ratificirali Povelju, ali naši zakoni ne poštuju ni slovo, a niti duh povelje.

Hoće li se proračuni donositi 31. prosinca?

Ostale loše odredbe

Ostaju odredbe o povjerenicima vlade koji mogu kao državni guvernatori upravljati lokalnim samoupravama, u nekim situacijama čak i duže od godinu dana (članak 11. ako zamjeniku koji obnaša dužnost čelnika prestane mandat 12 mjeseci prije redovnih izbora, dakle ako mu prestane mandat krajem svibnja 2020. lokalna samouprava imat će povjerenika tamo negdje do lipnja 2021.

Naknada članovima predstavničkih tijela je mjesečna ali nije ograničena po sjednici

Male općine do 3000 stanovnika mogu imati više upravnih odjela – krajnje neracionalno (članak 13.)

Članak 19. da se brišu riječi da koncesiju daje predstavničko tijelo, što implicira da koncesiju po posebnim zakonima može dodjeljivati izvršno tijelo”.

Komentiraj