PODJELA NOVCA OD “SREĆE”: Nakon ovoga neke će se udruge ugasiti – kažu iz civilnog društva

novac, vrijednost novca, kapital

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću prema kojoj je za organizacije za razvoj civilnoga društva korigirala i povećala prvotni prijedlog, povučen prije 15-ak dana nakon prosvjeda više nevladinih udruga.

Organizacije koje promiču razvoj sporta dobit će gotovo 33 posto posto lutrijskih sredstava, a slijede organizacije koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom koje će dobiti 19,31 posto sredstava.

Udrugama civilnog društva udio je povećan za više od 2 posto,u odnosu na prvotni prijedlog pa sada iznosi 6,88 posto.

Kako su Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva sredstva u odnosu na lani smanjena za 50 posto, predsjednica Savjeta za civilno društvo Željka Leljak Gracin i još pet članova dalo je ostavke.

Kao razloge navode način na koji je Vlada donijela uredbu o raspodjeli novca od lutrije.Iz njihovog priopćenja izdvajamo:

“Ovim činom Vlade dokinute su osnovne postavke razvoja civilnoga društva, a na simboličkoj razini njime se ukida demokraciju temeljena na procedurama i dijalogu zainteresiranih strana”, ističe se i dodaje kako “nevoljni sudjelovati u ovoj farsi, predsjednica Savjeta te članovi i članice iz redova civilnog društva daju ostavke u Savjetu te pozivaju i ostale članove i članice Savjeta da učine isto”.

Savjet za razvoj civilnoga društva je savjetodavno tijelo Vlade RH, koje djeluje na razvoju suradnje Vlade i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj na provođenju Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva, razvoju filantropije, socijalnog kapitala, partnerskih odnosa i međusektorske suradnje.

Komentiraj