PODJELA NOVCA: Evo koliko su uhvatile stranke iz džepova građana za svoje aktivnosti

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je odluku o proračunskom raspoređivanju novca strankama i nezavisnim zastupnicima novog saziva Sabora, koji na raspolaganju imaju više od 25 milijuna kuna.

Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković:

“Sukladno zakonu, ukupan prihod 0,075 poreznih prihoda ostvarenih u protekloj godini podijeljeno na stranke sukladno broju njihovih članova.

Cijeli taj iznos podijeli se na 151 zastupnika, utvrdi se iznos koliko je za jednog zastupnika i onda se pomnoži koliko koja stranka ima zastupnika i dobije se taj iznos.”

Najviše proračunskog novca u novom sazivu pripalo je HDZ-u, i to 10.5 milijuna kuna. HDZ je stranka koja u Saboru ima najviše svojih predstavnika, točnije 47 zastupnika i 15 zastupnica. Slijedi SDP kojem će na račun “sjesti” 5.9 milijuna kuna, a SDP u Saboru predstavlja 18 zastupnika i 16 zastupnica.

Domovinski pokret Miroslava Škore, koji u Saboru ima osam zastupnika i tri zastupnice, do kraja godine iz proračuna će dobiti 1.8 milijuna kuna. Mostu, zahvaljujući njegovoj sedmorici zastupnika i jednoj zastupnici, pripada 1.3 milijuna kuna, a platformi Možemo”, s ukupno pet zastupnika, nešto manje od 850 tisuća kuna. Po tri zastupnika SDSS-a i IDS-a za rad dobivaju 530 tisuća, odnosno 516 tisuća kuna.

HSLS , HSS, HKS s po dva zastupnika dobivaju nešto manje od 333 tisuće kuna. Nova ljevica, Radnička fronta , GLAS, Stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i Narodna stranka -Reformisti s po jednim zastupnikom dobit će po 183 tisuće kuna, a Hrvatski suverenisti, HRAST, HDS, HSU, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB po 166 tisuća kuna.

Nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobivaju također po 166 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj-Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na 10%veću naknadu, dobit će 183 tisuće kuna.

 

 

Komentiraj