PODIVLJALE CIJENE PLINA: Tko će na kraju podmetnuti leđa za hrvatski puk?!

Ogroman rast cijena plina ozbiljno je ugrozio zagrebačke poduzetnike. Nakon prošlotjedne prepirke gradonačelnika Tomislava Tomaševića i ministra gospodarstva Tomislava Ćorića o tome tko je kriv, rješenja još nema, ali čelni čovjek metropole poručuje kako se nada da će Vlada ići s paketom mjera koji će spriječiti rast cijena za građane.

Izvor: Media servis

‘‘Grad Zagreb će isto napraviti što može. I u proračun smo, po prvi put, stavili energetsko siromaštvo. Što se tiče povećanja cijena, posebno za dio poslovnih korisnika, to je problem uzrokovan dijelom individualnom odgovornošću uprave, dijelom enormnim rastom cijena koje su svugdje porasle. Gradska vlast je u kontaktu s Vladom. Mislim da to prepucavanje neće nikome pomoći, nego moramo naći zajedničko rješenje koje će biti najmanje bolno‘‘.

Na udaru su i gradske, ali i državne ustanove, a ministar Ćorić osvrnuo se na četiri puta veći račun za plin u KB-u Dubrava.

‘‘Mi nećemo dopustiti da naše bolnice ostanu bez dobave plina, odnosno da pacijenti i oni koji rade u tim bolnicama ostanu na hladnoći. To nije opcija. Mi ćemo u okviru proračuna svih ministarstava naći sredstva za ove jednokratne šokove, ona se jednostavno moraju iznaći‘‘.

Koliko bi cijena plina mogla porasti za građane i dalje nema točnog izračuna. Spominje se 50, pa čak i 70 %. Ćorić nije bio puno konkretniji.

“Niti će biti pet puta, niti će biti sto posto veće cijene‘‘.

Ipak, predsjednik Zoran Milanović ima rješenje. ‘‘Zašto se HEP ne ubaci u priču, nad kojim HDZ drži šapu da bi zapošljavao svoje ljude? Zašto HEP Plinarstvo ne preuzme teret na sebe, zašto ne smanji plaće muljatorima da bi vi plaćali manje račune? To je moguće. Neka oni podmetnu leđa za hrvatski puk‘‘.