POČEO ŠTRAJK U ŠKOLAMA: Danas u cijeloj Hrvatskoj, a potom po županijama

Više od 70 tisuća prosvjetnih djelatnika od danas je u štrajku, nakon što je neuspješno završilo mirenje Vlade i školskih sindikata.

Izvor: Media servis

Štrajk će se po prvi put odvijati po cirkularnom modelu. Danas počinje u cijeloj Hrvatskoj, a nakon toga će u štrajku svaki dan sudjelovati po nekoliko županija i tako sve dok im se ne ispune zahtjevi.

Evo što o štrajku kaže premijer Plenković: “Ja moram priznati da mi uopće nije jasno emu štrajk. Štrajk u mjesecu u kojemu su učitelji i profesori dobili 2 posto veću plaću nego mjesec prije”, istaknuo je Plenković.

A čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak zaprijetio je da će HNS izaći iz Vlade ako se plaće učiteljima tijekom sljedeće godine ne povećaju za 4 posto.

“Ja sam uvjeren da će doći do rješenja. Ali, ponovit ću, ako sljedeće godine nema povećanja od 4 posto koeficijenata za učitelje i nastavnike, nema naših glasova za proračun, a onda je stvarno bespredmetno da mi sjedimo u Vladi”, rekao je Vrdoljak.

To nije stvar ucjene, nego političke odluke – reforma obrazovanja je fokus interesa HNS-a, podsjetio je Vrdoljak. Njegovu najavu komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

“Nema ultimatuma niti ima potrebe da itko postavlja ultimatume jer tako nećemo doći do rješenja. Način rada ove Vlade je da se kroz razgovor i dijalog traže rješenja i mislim da je u više navrata do sada pokazano da postoji dovoljna fleksibilnost i spremnost da se postignu dogovori i kada su situacije zahtjevne, tako je i ovoga puta. Ništa se neće riješiti ultimatumom, ali mi smo spremni na sve opcije”, rekao je Jandroković.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!