POČEO ŠTRAJK U ŠKOLAMA: Danas u cijeloj Hrvatskoj, a potom po županijama

Više od 70 tisuća prosvjetnih djelatnika od danas je u štrajku, nakon što je neuspješno završilo mirenje Vlade i školskih sindikata.

Izvor: Media servis

Štrajk će se po prvi put odvijati po cirkularnom modelu. Danas počinje u cijeloj Hrvatskoj, a nakon toga će u štrajku svaki dan sudjelovati po nekoliko županija i tako sve dok im se ne ispune zahtjevi.

Evo što o štrajku kaže premijer Plenković: “Ja moram priznati da mi uopće nije jasno emu štrajk. Štrajk u mjesecu u kojemu su učitelji i profesori dobili 2 posto veću plaću nego mjesec prije”, istaknuo je Plenković.

A čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak zaprijetio je da će HNS izaći iz Vlade ako se plaće učiteljima tijekom sljedeće godine ne povećaju za 4 posto.

“Ja sam uvjeren da će doći do rješenja. Ali, ponovit ću, ako sljedeće godine nema povećanja od 4 posto koeficijenata za učitelje i nastavnike, nema naših glasova za proračun, a onda je stvarno bespredmetno da mi sjedimo u Vladi”, rekao je Vrdoljak.

To nije stvar ucjene, nego političke odluke – reforma obrazovanja je fokus interesa HNS-a, podsjetio je Vrdoljak. Njegovu najavu komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

“Nema ultimatuma niti ima potrebe da itko postavlja ultimatume jer tako nećemo doći do rješenja. Način rada ove Vlade je da se kroz razgovor i dijalog traže rješenja i mislim da je u više navrata do sada pokazano da postoji dovoljna fleksibilnost i spremnost da se postignu dogovori i kada su situacije zahtjevne, tako je i ovoga puta. Ništa se neće riješiti ultimatumom, ali mi smo spremni na sve opcije”, rekao je Jandroković.