POČELA EU ŠTEDNJA ENERGIJE: Neki gase svjetla – od ponoći embargo na ruski ugljen

Jučer je službeno stupio na snagu plan Europske unije kojim se od država članica traži da do travnja iduće godine smanje potrošnju plina za 15 posto, a sve zbog bojazni da će Rusija u potpunosti obustaviti isporuku plina jer su im nametnute brojne sankcije otkako su započeli agresiju na Ukrajinu.

Izvor: Media servis

”Naš hitni plan za smanjenje potražnje za plinom u cijeloj EU sada je na snazi. Nekoliko država članica već je poduzelo vrijedne, dobrovoljne mjere prema našem cilju. Zajedno nam je cilj smanjiti potrošnju plina za najmanje 15%. Ušteda energije ključna je za energetsku sigurnost Europe”, poručila je na Twitteru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i podsjetila na raniju izjavu:

”Što je prije moguće moramo smanjiti našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima. S planom REPowerEu pokazali smo da možemo zamijeniti ruska fosilna goriva takoda radimo na tri razine. Prva razina je uštede energije, potom diversifikacija od ruskih fosilnih goriva ka drugim pouzdanim dobavljačima. I najvažnija razina je ubrzavana tranzicija na čistu energiju, odnosno velika ulaganja u obnovljivu energiju”.

Što se tiče plana uštede, neke države su već krenule s konkretnim potezima. Tako je primjerice Berlin već ugasio noćnu rasvjetu na javnim spomenicima.

Koji će biti potezi Hrvatske, još čekamo. A od ponoći na snagu stupa i zabrana uvoza ugljena iz Rusije za zemlje članice EU-a. Dio je to petog paketa sankcija nametnutih Rusiji, a prema procjeni EU-a, embargo bi tu zemlju mogao stajati godišnje 8 milijardi eura. Embargo na naftu iz Rusije trebao bi stupiti na snagu krajem godine, no neke su zemlje, primjerice Mađarska, tražile izuzeće pa će im biti dozvoljen nastavak opskrbe.