POBJEDNIK 308. SINJSKE ALKE: Feštat će se kod alkara Ive Zorice

Alkar Ivo Zorica je u pripetavanju osigurao pobjedu na 308. izdanju Sinjske alke!

Gradom je najprije prema tradiciji, prošla i alkarska povorka. Za titulu slavodobitnika natjecalo se 17 alkarskih kopljanika.

Zorica je u prvoj trci pogodio “u sridu”, a isto je ponovio i u pripetavanju s Tinom Radanovićem.

Njih dvojica krenula su u završni obračun nakon što su obojica poslije tri trke imali po šest punata.

U Sinju su bili i  predsjednik Republike Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Goran Jandroković.

Predsjedniku Republike Hrvatske i pokrovitelju 308. Sinjske alke Zoranu Milanoviću na nedjeljnom prijemu u Alkarskim dvorima uručena je Zlatna plaketa Alke.

Na poziv predsjednika Milanovića, gošća ovogodišnje Sinjske alke je mađarska predsjednica Katlin Novak kojoj je također u Alkarskim dvorima uručena zlatna plaketa Alke.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić je u svojem je obraćanju nazočnima istaknuo kako je Alka jedinstvena kulturna manifestacija u cijelome svijetu.

– Sinjska alka je dugo vremena bila lokalna viteška igra ali ona je sada izrasla u hrvatski nacionalni brend pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna kulturna baština, rekao je Jukić. On je istaknuo kako je Sinska alka ove godine započela svoju internacionalizaciju gostujući nedavno u Beču. Najavio je kako će u sklopu te internacionalizacije Sinska alka iduće godine biti predstavljena u Ženevi.

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i predsjednici Hrvatskoga sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

U Alkarskim dvorima nakratko su se sreli predsjednik Republike i premijer te se međusobno rukovali, a taj je prizor izazvao veliku pozornost nazočnih.

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i ministri Tomislav Medved, Oleg Butković, Branko Bačić, Gordan Grlić Radman, Marija Vučković, Šime Erlić, Davor Filipović, Nikolina Brnjac i Ivan Malenica te gradonačelnici Zagreba Tomislav Tomašević i Splita Ivica Puljak.