POBAČAJ PRED USTAVNIM SUDOM: Smije li i može li zakonodavac po Ustavu zabraniti pobačaj?!

Ilustracija
Ilustracija

Tema pobačaja opet je u prvom planu. Nakon što je 25 godina skupljao prašinu sporni predmet stavljen je na dnevni red ustavnih sudaca, a odluka se očekuje već do proljeća.

Piše: Ines Cvitanović

Dok se čeka odluka suda, očituje se politika. Mandatar Plenković je poručio da nisu za generalnu zabranu.

Malo toga podiže tenzije u društvu kao pitanje pobačaja. Velika se prašina tako digla i zbog moliteljica protiv pobačaja pred bolnicama. Teška tema s kojom se godinama nitko nije htio uhvatiti u koštac na Ustavnom sudu, pa je ovaj predmet ležao zanemaren nevjerojatnih 25 godina. Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

“Mene muči taj predmet. Nisam imala dovoljno snage da ga stavim na sjednicu suda”, rekla je Omejec. A onda preko noći preokret. Njezin nasljednik Miroslav Šeparović kaže, sazrelo je vrijeme.

“Ustavni sud je s pravom dobio prigovore da 25 godina nije riješio taj predmet i teško je to opravdati. Međutim, s druge strane, ja moram reći da imam razumijevanja za dosadašnje predsjednike koji to nisu stavljali na dnevni red sjednica suda jer je to duboko, svjetonazarsko pitanje koje je izazivalo velike prijepore u hrvatskom društvu i Ustavni sud nije htio dodatno produbljivati te sukobe”, ističe Šeparović.

Obećava da će to riješiti u svom mandatu koji istječe 13. travnja. Već su prikupili mišljenja pojedinih medicinskih stručnjaka i stručnjaka za obiteljsko pravo, međunarodne dokumente, prije svega konvencije, prakse drugih Ustavnih sudova u Europi kao i međunarodnih. Bude li potrebno pribavit će još mišljenja ili udruga ili stručnjaka, ali za sada to nemaju u planu. Materijale imaju, čeka se odluka.

“Smije li zakonodavac ili ne smije, može li ili ne može zakonodavac po Ustavu zabraniti pobačaj ili ga ne smije zabraniti? Na to pitanje će Ustavni sud dati odgovor”.

Mandatar Andrej Plenković, kako kaže, ne zalaže se za generalnu zabranu.

“Naš stav je jasan, nismo za generalnu zabranu. Želimo da se edukacija i sve druge mjere dignu na razinu da je što manje pobačaja u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Kako se ovo vruće pitanje aktualiziralo krenula su i nagađanja da će udruga U ime obitelji na čelu sa Željkom Markić pokrenuti referendum o pobačaju.

HNS-ov Goran Beus Richemberg. “Ne bismo se čudili da oni koji su pokrenulu inicijativu da se referendumom definira ustavno određenje obitelji, da su taj referendum shvatili kao zagrijavanje i uvod o mnogo ozbiljniji referendum, a to je referendum o abortusu”, naveo je Beus Richemberg.

Željka Markić kaže da razmišlja o referendumima, ali ovu temu u tom kontekstu ne spominje.

“U ime obitelji razmišlja o dva referenduma. Jedan o ponavljanju referenduma o promjeni izbornog sustava i drugi o zakonskoj zaštiti neradne nedjelje. A što se tiče pobačaja mi se zalažemo za javnu raspravu, zaštitu ljudskog života i pravo žene na sveobuhvatnu informaciju o znanstvenim činjenicama da život počinje začećem”, rekla je Željka Markić.

Zagrijavanje na ovu temu tek je počelo.

Što o pobačaju kažu Ujedinjeni narodi pročitajte OVDJE.