PO UČESTALOSTI SMO PRI VRHU SVIJETA: Ne odgađajte pregled ako sumnjate na bolest štitnjače

Hrvatska je jedna od zemalja s najvišom godišnjom incidencijom karcinoma štitnjače u svijetu 10/100.000 stanovnika godišnje.

Izvor: Media servis

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače kroz javnozdravstvenu akciju ,,Siječanj-mjesec svjesnosti o štitnjači“ #MojLeptir i ja želi podići svijest o bolestima štitnjače te informirati i educirati građane kako se nositi i prihvatiti bolest koja utječe na svakodnevni život oboljele osobe.

Bolesti štitnjače su danas jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema. Pogađaju milijune ljudi širom svijeta, naročito u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života žene.U Hrvatskoj godišnje oko 3000 osoba završe na operaciji štitnjače, od toga 600 ih oboli od karcinoma štitnjače. Na problem je u razgovoru za MS upozorila Verica Mešić, predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

“Kod žena je taj omjer veći nego kod muškaraca. Isto tako bi naglasila da ima i djece koje imaju problema sa štitnjačom, je li to sada posljedica onog dijela kada dođemo u razvoj u nekakvom segmentu pa da li nam cijelo vrijeme štitnjača upija negativu. Očito u nekakvom segmentu da. Naprosto to se sve nakupi i ja bih rekla lupi po glavi, upozori nas -stanite ipak ste vi malo važni i dajte zakočite, nemojte voziti u šestoj brzini.”

Na Trgu Petra Preradovića od 11,00 do 13,00 sati će oboljeli kroz ovu javno zdravstvenu akciju ukazati na rano otkrivanje bolesti te važnost i suradnju liječnika i oboljele osobe u poboljšanju kvalitete života.

“Bitno je na vrijeme uočiti osnovne simptome, od toga da imate gubljenje na težini, podrhtavanje, gubljenje kose, nemir u vama, nesanica. Svakako sugeriram da se obratite liječniku opće prakse koji će vas uputiti kod endokrinologa na obradu. Može biti problema sa štitnjačom, a možda i ne moraju biti nikakvih problema sa štitnjačom, ali svakako se obratite svome liječniku.”