PO HDZ-u I PLENKOVIĆU U SABORU: Bez stranačke veze ne može se dobiti ni posao pripravnika

Iznošenjem stajališta saborski zastupnici nastavili su zasjedanje koje je, kao i obično, obilovalo kritikama oporbe na račun vladajućih odnosno HDZ-a.

Izvor: Media servis

​Osvrćući se na potencijalnu novu aferu oko zapošljavanja u Hrvatskim šumama i sms poruke koje su isplivale u javnost, Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista konstatirao je kako HDZ-ova članska iskaznica sa sobom nosi niz benefita te je jača i od bankovnih kartica.

“Veliki ‘AP‘ izlazi među medija i kaže da je ovo dopisivanje jedno veliko ništa. Nadam se da će se DORH pozabaviti ovim dopisivanjem pa ćemo vidjeti je li to jedno veliko ništa ili jedno veliko svašta. Taj veliki ‘AP‘ je u zadnjih šest godina smijenio 22 ministra zbog sumnje na korupciju. Jesu li to te europske vrijednosti na koje se stalno poziva?”

Ne samo zbog najnovije, nego i one nešto ranije afere oko sms poruka zvijezde koje su Josipa Rimac i Gabrijela Žalac, i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš zaključila je da bi premijera Andreja Plenkovića trebala ispitati glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

“Neka sad lijepo na temelju svih ovih poruka koje izlaze u javnost stane pred kamere, ustanovi da se u dijelu službi Vlade, ali i HDZ-u postoje ogromni politički problemi i da se njima treba ozbiljno pozabaviti. Možda zaista nije prikladno da na takvu konferenciju pozove i državnu odvjetnicu, ali možda bi to ipak bilo spretno jer nakon što se ugase kamere, državna odvjetnica bi premijera odmah mogla i ispitati jer to je svakako ono što ona treba učiniti.”

U istom tonu nastavio je i šef SDP-a. “Ovo je sustav koji je uz dva inicijala, ‘A‘ i ‘P‘, okupirao Hrvatsku”, kazao je Peđa Grbin.

“Bez prijateljske, rodbinske ili stranačke veze u Hrvatskoj se ne može dobiti niti posao pripravnika. Danas ovdje imamo djecu iz jedne škole koja nas slušaju. Kakva poruka se njima šalje ovime? Ako ne znaš nekoga iz HDZ-a, posao dobiti nećeš. Ako nemaš ‘AP‘-a da sa direktorima Hrvatskih šuma ili drugih javnih poduzeća za tebe nešto dogovora, ti posao nećeš dobiti.”

Bez osvrta na afere s sms porukama, Grbinu je odgovorio HDZ-ovac Damir Habijan upitavši ga kakvu poruku on šalje spomenutim školarcima na galeriji?

“Kada ste 50 tisuća kuna nezakonito uzeli iz državnog proračuna. Niste dostavili dokaz kome ste to vratili. Kakvu poruku šaljete Vi koji ste više od polovice svojih kolega izbacili iz svog Kluba zastupnika zato što se ne slažu s Vašim mišljenjem ili recimo, raspustili zagrebačku organizaciju?”

Ni Habijanov stranački kolega Mario Kapulica se nije osvrtao na nove potencijalne afere. U središtu njegova govora bio je predsjednik Zoran Milanović i njegove izjave o Krimu i Kosovu.

“Predsjednik RH ne odustaje od svoje potpore Rusiji. Postao je glasnogovornik Putinovih interesa u zapadnom svijetu, gotovo pa istureno krilo Wagnera na tlu Europe u djelovanju koje je savršeno poravnano s Putinom, Orbanom, Dodigom ne samo na štetu Hrvatske, ne samo na štetu ostvarivanja interesa hrvatskog naroda u BiH nego i na štetu zajedničkog europskog djelovanja u ovoj krizi bez presedana u kojoj uistinu nije teško odabrati stranu.”

Na temu HDZ-ovih afera, sms-ova i zakonskih prijedloga koje oporba smatra spornima poput primjerice, zakona o pomorskom dobru, vratila se zastupnica Možemo! Sandra Benčić.

“U zemlji u kojoj ‘AP‘ odlučuje o tome hoće li se neki pripravnik zaposliti u Hrvatskim šumama ili ne, u toj zemlji mi bi trebali vjerovati da ćete vi koncesije na nekretninama vrijednim milijune eura davati ne po babi i stričevima nego po natječajnim kriterijima? Pa dajte najte.”

Sabor je zasjedanje nastavio konačnim prijedlogom Zakona o hrani te izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.