PO HDZ RECEPTU: Država igle i šprice za cijepljenje kupila od tvrtke Andrije Hebranga

Da će prihod od HZJZ-a u poslovima vezanima za cijepljenje protiv koronavirusa – 1.316.560,90 kuna s PDV-om, uprihoditi tvrtka Kormedix d.o.o. u suvlasništvu bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Andrije Hebranga koja nabavlja igle i šprice za masovno cijepljenje protiv COVIDA-19, doznaje Telegram.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, na kraju prošle godine, raspisao natječaj za nabavu 4.530.628 jednokratnih sterilnih igli veličine 0,6×25 mm te 4.330.028 jednokratnih sterilnih šprica volumena 2 mililitra.

Rok zainteresiranima za dostavu bio je do 29.12., a krajnji rok za isporuku polovine tranše igala i šprica je 28. veljače. U uvjetima su bili propisani rokovi isporuke igala i šprica, što je u ocjeni ponude nosilo deset posto bodova, ako se oprema za cijepljenje mogla isporučiti ranije.

Najviše bodova u ocjeni nosila je cijena. Kormedix ne samo da je ponudila odgovarajuću cijenu, već je jedina poslala ponudu za posao vrijedan 1,3 milijuna kuna i to šest dana prije roka, prenosi Telegram.

Posljednjih nekoliko godina, od 2017. i pogotovo sada,  prihodi su Kormedixu značajno porasli. Tako je 2016. ostvarila prihod od 2,3 milijuna kuna, a tijekom 2019. rekordan prihod od 9,1 milijun kuna.

O svemu su se priopćenjem oglasili iz HZJZ-a:

” Kako je poznato Hrvatski zavod za javno zdravstvo je unaprijed nabavio precizne igle i šprice kojima je omogućio da se iz npr. Pfizerove bočice izvlači 6 ili 7 doza cjepiva dok mnoge druge zemlje nisu u tome uspjele i izvlače maksimalno 5 doza. Kako imamo takve igle i šprice do početka ožujka, u prosincu smo pokrenuli natječaj kojim je kao dodatni kriterij za dodjelu bodova bio rok isporuke najkasnije do 15. veljače 2021. godine. S obzirom na nedostatak igli i šprica u cijeloj Europi i svijetu, možemo se jedino nadati kako ćemo uspjeti nabaviti dovoljne količine za sve trenutno planirane doze koje trebaju stići”, napisali su.

“Ponude su javno otvorene 29. prosinca 2020. godine. Zaprimljena je samo jedna ponuda koja je zadovoljila sve uvjete iz dokumentacije o nabavi te je 8. siječnja 2021. godine donesena Odluka o odabiru. Dana 4. veljače 2021. godine odabrani ponuditelj putem elektroničke pošte je uputio očitovanje kako nije u mogućnosti ispoštovati uvjete iz ponude koji se odnose na obvezu isporuke do 15. veljače 2021. godine i Ugovor koji mu je dostavljen na potpis nikada nije potpisan. Dana 5. veljače 2021. godine Naručitelj je uputio dopis kojim ga se odabranog ponuditelja izvješćuje kako je izmjena ponude zakonski razlog za poništenje postupka jer nije bilo drugih ponuditelja te će se provesti naplata jamstva za ozbiljnost ponude”, rekli su vezano uz Hebrangovu tvrtku.

Komentiraj