PLENKOVIĆ NAJAVIO: Idu novčane kazne za one koji nisu vratili cijene, ali i druge mjere

Na dnevnom redu sjednice Vlade je posebna točka vezana za praćenje kretanja cijena od uvođenja eura, nakon što je prošlog tjedna Vlada zadužila Državni isnpektorat, Poreznu i Carinsku upravu da krenu u akciju na terenu i love one koji su neopravdan zaokruživali cijene na više. Visina kazne je propisana do 26.544 tisuća eura za pravnu osobu te 1990 eura za fizičku.

Izvor: Media servis

Prije nego što su predstavnici inspektorata iznijeli konkretne podatke, premijer Andrej Plenković je najavio: “Kod onih poslovnih subjekata kod kojih se utvrdi da su neopravdano podizali cijene i ne budu li u roku koji im je zadan vratili cijene na one koje su vrijedile prije konverzije na euro, snosit će predviđene novčane kazne.

Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, kao i zakonskih propisa koji su doneseni, imamo niz alata za zaštitu potrošača, riječ je o mogućem vraćanju cijena na ranije razdoblje do druge mjere, a to je ukidanje subvencija”.

Dodao je da je velik broj poslovnih subjekata korigirao cijene nakon što je Vlada usvojila Zaključak kojim je zatražila vraćane na razinu od 31. prosinca i da je to dobar primjer, a što se tiče inspektora najavio je:
“I oni će nakon ove informacije još intenzivnije krenuti u nadzore i djelovati prema onima koji se ne ponašaju sukladno zakonu”.

Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić dala je informacije o praćenju kretanja cijena vezano za uvođenje eura. Inspektori su pratili jesu li do 11. siječnja cijene vraćene na razinu od prije 31. prosinca.

Obavljeno je 696 nadzora, a u 178 slučajeva je utvrđeno neopravdano dizanje cijena od 1. siječnja, bilo proizvoda bilo usluga. Sto i tri inspekcijska nadzora su u tijeku.

“Kod 30 posto subjekata je utvrđeno neopravdano dizanje cijena”, istaknula je. U nadzorima iz nadležnosti tržišne inspekcije, utvrđen je 51 slučaj nepoštene trgovačke prakse. Povećanje cijena je u uslužnim djelatnostima najviše, potom pekarska djelatnost te trgovina na malo.

“U trgovini je više od 70 posto subjekata vratilo cijene na one od prije uvođenja eura. Kod frizerskih usluga, njege tijela došlo je u prosijeku do porasta cijena od 20 posto, no kod nekih je došlo i do rasta od 50 posto. Jednostavnim riječnikom, potrošač je od 1. siječnja neku uslugu trebao pratiti čak 50 posto više”, rekla je državna tajnica.

Kad je riječ o trgovini na malo, izdvojila je pekarske proizvode gdje je povećanje cijena oko 15 posto, no u pojedinim slučajevima ide i do 30 posto.

Kad je riječ o ugostiteljstvu, obavljeno je 298 inspekcijskih nadzora, a u 127 je utvrđeno da su ugostitelji neopravdano povećali cijene.

“Kada govorimo o prosječnom povećanju cijena, govorimo od 0,5 do 43 posto”, istaknula je. Dalje slijedi poduzimanje prekršajnih mjera. Visina kazne je propisana do 26.544 tisuća eura za pravnu osobu te 1990 eura za fizičku.

“Svi poslovni subjekti koji su tijekom nadzora vratili cijene svojih proizvoda te činjenice će se uzeti u obzir prilikom odmjeravanja visine kazne. Svi oni koji su neopravdano povećali cijene, njima će se to uzeti kao otegotne okolnosti. Naše aktivnosti se nastavljaju”, poručila je državna tajnica.

Šef Porezne uprave Božidar Kutleša izvijestio je o njihovim aktivnostima. “Porezna uprava je do sada provela 163 nadzora, a u dvije trećine utvrđene su nepravilnosti”, rekao je Kutleša. Kazao je da će tjedno njihovih sto inspektora biti na terenu te da planiraju oko 200 nadzora tjedno.

Carinska uprava provela je, prema riječima ravnatelja Marija Demirovića, nadzor nad tržištem cigareta i duhanskih proizvoda te je utvrđeno da su cijene cigareta neopravdano porasle 1,17 posto, sitno rezanog duhana za 0,72 posto a grijanog duhana za 0,30 posto. Iako se ne čini da je rast značajan, šef Carinske uprave istaknuo kako je on ipak neopravdan te da se radi o značajnom dijelu tržišta koje ima utjecaj na cjelokupno tržište.

U tijeku je i nadzor tržišta naftnim derivatima. Preliminarno, također je utvrđeno neopravdano dizanje cijena tijekom prvih dana uvođenja eura.

Najavljeno je 250 nadzora tjedno Carinske uprave.

Nove cijene ulja, šećera i mesa

Vlada je odlučila korigirati zamrznute cijene tri prehrambena proizvoda. Kako je pojasnio ministar gospodarstva Davor Filipović, cijena mljevenog mesa i ulja smanjit će se dodatno za 26 centi, odnosno dvije kune dok će se cijena šećera povećati za isti iznos.

To znači da će cijena kilograma šećera biti 1,32 eura umjesto dosadašnjih 1,06. Cijena litre suncokretovog ulja ne smije biti veća od 1,86 eura, a kilograma mljevenog mesa 4,12 eura.

Ograničenje će trajati do 31. ožujka.