PLENKOVIĆU I JANDROKOVIĆU, OTVARAJTE!: GONG pozvao na otvaranje Markovog trga

Pod sloganom Plenkoviću i Jandrokoviću, otvarajte! GONG je u četvrtak pozvao građane da se uključe u javnu akciju te od premijera i predsjednika Sabora zatraže otvaranje Markova trga koji je već gotovo dvije godine zatvoren za javnost zbog sigurnosnih razloga.

– U suradnji sa slovenskim institutom Danes je nov dan, Gong je izradio interaktivnu kartu Gornjeg grada na kojoj se može informirati o transparentnosti i dostupnosti rada Sabora i Vlade, ali i aktivirati se kako bi srušili barikade, stoji u priopćenju.

Iz GONG-a pozivaju građane da izraze svoje mišljenje i pridruže se kampanji ‘Otvaraj’ u kojoj mogu putem digitalnog alata Parlametar inzistirati da se Markov trg otvori i pisati predsjednicima Sabora i Vlade.

Barikade ispred parlamenta i Vlade najočitiji su fizički primjer zatvorenosti i netransparentnosti, ali to nisu jedine prepreke u ostvarenju prava građana da budu informirani i uključeni.

GONG traži da Vlada vrati redovne konferencije za novinarke, kao i da pravovremeno najavljuje svoje sjednice, a ne tek par sati prije njihovog početka. Imamo pravo znati što se događa na sjednicama radnih tijela Sabora, a ako nisu prenošene na YouTube kanalu, iz zaključaka koje Sabor objavljuje to je nemoguće doznati. Od Sabora traže da, umjesto zaključaka, radna tijela Sabora objavljuju zapisnike u kojima, među ostalim, stoji i tko je od članica i članova radnog tijela bio prisutan na sjednici.

Prema regionalnom indexu otvorenosti zakonodavnih institucija u šest zemalja regije, Hrvatski sabor tek je na četvrtom mjestu jer nema etički kodeks ni bilo kakva pravila o lobiranju. Zato što lobiranje uopće nije regulirano, Hrvatska je po pitanju političkog integriteta lošije ocijenjena i u sklopu globalnog istraživanja Global Data Barometer objavljenog u svibnju ove godine.

– Hrvatska mora bolje, zbog toga apeliramo na Vladu i Sabor da se otvore prema građanima, da dopuste građankama da aktivno participiraju u procesima donošenja odluka. Prvi korak prema tome je da Vlada, prije ljetne stanke Sabora, preispita koliko su i dalje nužne barikade i policijske straže oko demokratskih institucija i kakva se poruka građanima šalje ako su institucije nedostižna utvrda, poručuju iz GONG-a.