PLENKOVIĆ VRATIO MILANOVIĆU: Mi nismo ista ekipa – dok smo mi udbaši, izdajice, nema dijaloga

Premijer Andrej Plenković je nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a komentirao izjave predsjednika Milanovića kao i optužnicu protiv hrvatskih pilota.

“Političke aktivnosti, rast cijena i smanjenje udara na građane, sadržaj Općeg sabora, to su bile teme sjednice”, rekao je premijer Andrej Plenković na početku i dodao kako u Zagreb među ostalim dolaze Dragan Čović i Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke.

Odgovarajući na pitanja i komentirajući izjave predsjednika Milanovića rekao je: “Nastavlja se tirada relativiziranje ruske agresije. On već pola godine zastupa stavove Moskve, a ne Hrvatske, to je jasno kao dan i nažalost je tako. Sve njegove izjave su na veliku sramotu Hrvatske i hrvatskog naroda. Nije on jedini, postoje i saborski zastupnici oporbe… Mi smo konzistentni, a nažalost i on, relativizira agresiju i vodi politiku koja bi trebala pustiti Rusiju da radi što hoće. To je velika sramota”, rekao je Plenković, kako prenosi N1.

O sankcijama protiv Marinka Čavare (HDZ BiH) rekao je: “Prvi koji se usprotivio sankcijama koje se odnose na Ministarstvo financija SAD-a jučer donesene protiv Marinka Čavare prvi se usprotivio Radman, prije prijatelja Moskve. Osobno sam razgoavrao s Čavarom koji mi je prijatelj i rekao mu da Hrvatska stoji uz njega i da je odluka neutemeljena. Ne vidim što se time htjelo postići, to je neka oosbna poruka političkog karaktera, po mom mišljenju promašena.”

Na pitanje postoji li mogućnost dogovora s Milanović, Plenković je rekao: “Što se tiče Milanovićeve politike prema ruskoj agresiji, tu se ne slažemo ni milimetra. Ako je netko pružio ruku dijaloga, to je bila Vlada, to sam bio ja. Uputio sam dopis prije četiri mjeseca. Što se tiče BiH, naš doprinos zaštiti Hrvata u BiH cijelo je vrijeme visoki angažman, a njegov pristup je pasivnost i vrijeđanje aktera koji nam mogu pomoći.Sve što je napravio hineći da pomaže Hrvatima, odvratio je Bošnjake s kojima se trebalo dogovoriti. Da je on učinio da imamo saveznika nekog, da netko bolje razumije problem Hrvata u BiH, nije mi poznato… Vidio sam agresivnog čovjeka koji neprimjerenu političku komunikaciju koju koristi interno, projicira eksterno i šteti reputacijski i Hrvatskoj, i Hrvatima u BiH.”

Plenković je rekao da mediji nose ekstremnu odgovornost jer prenose izjave predsjednika, njegove “tirade”. “Mi nismo ista ekipa, nismo isto društvo”, zaključio je. “Dok smo mi izdajnici, udbaši ili što je već danas rekao Banožiću, sori, nema dijaloga. Činjenica da si institucija nije dovoljno. Dok nema elementarnog kućnog odgoja, nemamo što pričati”, kaže.

O optužnici protiv hrvatskih pilota rekao je: “Vlada je reagirala. Ne dolazi u obzir da pobjednička hrvatska vojska kojoj dugujemo slobodu i neovisnost, sad ex post pravnim aktivma u susjednim državama, a uvjereni smo da su iza toga politički razlozi, da se sad iz heroja pretvore u nekoga protiv koga će se voditi kazneni postupak. To ne dolazi u obzir.”

Srbija sjedi na dvije stolice i to više neće proći u novim okolnostima, rekao je na pitanje o Vučićevim današnjim izjavama.

“Gdje je Milanović bio prije? Tko trpi kritike kad se financira kazalište, bolnice, sveučilište u BiH”, pitao je Plenković. “Milanović svojom potporom minira HDZ BiH. To je jasno i slijepcu”, rekao je.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!