PLENKOVIĆ VRATIO MILANOVIĆU: Da sam kao on, rekao bih da je on 54-godišnji šmrkavac, ali neću to reći

“Ja ću ponoviti nešto drugo u ovom trenuktu. Imamo predsjednika koji je na dužnosti zadnjih 9 mjeseci. U tih 9 mjeseci umjesto da igra ulogu koja mu je namijenjena sukladno Ustavu, on pokazuje nekoliko destabilizirajućih smjernica svoga rada”, rekao je premijer Andrej Plenković, odgovarajući na prozivke predsjednika Zorana Milanovića.

“Prvo, pokazuje nepoštovanje prema himni, Danu državnosti, konstituirajućooj sjednici Sabora, glavni je propitkivač o zakonitosti i ustavnosti rada Stožera, on je jedan od onih koji su rekli da je korona nešto poput karijesa, rekao je Plenković.

“Druga stvar, imamo predsjednika Republike koji u zadnjih mjesec dana zbog jednog kaznenog postupa ne prestaje napadati Državno odvjetništvo, policiju, USKOK, a da ne govorimo sve ove druge aktere koji su ga podržavali i pomogli da ga se izabere. Imate nekoga tko je protiv borbe protiv korone, protiv borbe protiv korupcije, koji dva dana nakon potresa u Zagrebu odlazi u klub, dok mi ostali hodamo okolo i gledamo posljedice i štetu od potresa, čovjek ode u klub da se ne bi bacio višak hrane koju je donio prijatelj”, rekao je Plenković.

“Mogu sad ja, kao on, krenuti s uvredama. Da sam kao on, rekao bih da je on 54-godišnji šmrkavac. Ali neću to reći”, rekao je Plenković, dodavši da predsjednik minimizira i relativizira situaciju u društvu.

Plenković je rekao da imamo predsjednika kojemu su Škoro i gospoda iz Mosta pomogli da dođe na to mjesto. Istaknuo je da je Milanovića dva puta pobijedio na izborima. “Možda je to njegov problem, možda ga to muči”, rekao je.

Ako on ovako nastavi, dovest će u pitanje svrhovitost te institucije, rekao je Plenković o predsjedniku. Na pitanje novinara o ulozi HDZ-a u radikalizaciji javnosti kaže da nisu svi odgovorni. “Ne govorimo o kolektivnoj odgovornosti… Neću na sebe preuzimati kao predsjednik HDZ-a to što dio lijeve političke scene ne želi prepoznati vrišteću transformaciju. Moji argumenti, stavovi, od prije 10-15 godina, su takvi da mogu danas potpisati svaki intervju koji sam dao”, rekao je Plenković. Kaže i da u budućnosti ne želi radikaliziranu i nesnošljivu Hrvatsku, Hrvatska koja ne trpi da predstavnici nacionalnih manjina budu dio Vlade.