PLENKOVIĆ VRAĆA MILANOVIĆU: Ima kompleks poraza na izborima 2016. – on je lansirao priču o mojoj anemiji

Premijer Andrej Plenković odlučio se odmah za pressicu nakon što mu je predsjednik Zoran Milanović uputio niz kritika na pressici koju je održao prije njega.

“Razlog zbog kojeg smo sazvali ovu konferenciju je naravno dnašnje obraćanje predsjednik. Naravno da je s obzirom na brojne laži, neistine koje je izgovorio, normalno i logično da odgovorim”, kazao je premijer na početku.

“Što se tiče sjednice Vijeća za nacionalnu sigurno pismo nismo objavili mi, dakle, mi se ne dopisujemo s njim putem medija, nego je objavio njegov Ured. To je isto bitno zaq činjenice, stil i način rada”, dodao je premijer.

Što se tiče ostalih teza, premijer kaže kako mu se nekoliko elemenata čini bitnim. “Kod njega se ponovo vidi teški kompleks poraza na izborima 2016. godine, njegov ton prema meni je podcjenjivački, a iznio je niz laži o meni i karijeri, pa i o našim odnosima. Ispada po ovome da smo mi najbolji prijatelji. On je pobrojao gotovo sve susrete koje smo imali, to je kratko izlaganje. Nije to bliskost, nismo stari prijatelji, bilo smo kolege koji su možda popili nekoliko kava. Točno je da sam ga jednom posjetio u Bruxellesu”, rekao je Plenković. “On je tada bio prvi tajnik, to je vrhunac njegove diplomatske karijere. Pred promjenu vlasti 2000. učlanio se u SDP, do tada nisam primjetio da je SDP-ovac. Rekao je da 50-100 ljudi kaže da smo se rugali Tuđmanu. Ja sam nazvao jednog kolegu, on je rekao da se ne sjeća toga”, kaže.

Kaže da je što se tiče vojnog roka, riječ je o anemiji. “To nije bilo slučajno u medijima, pretpostavljam da je on to rekao. Točno je da imam anemiju, puno članova moje obitelji ima anemiju. Ima je moj sin, nekoliko rođaka, svi iz istog razloga koji su to imali bili su oslobođeni vojnog roka”, rekao je Plenković odbacivši da mu je izbjegavanje vojske sredila majka “vojna lekarka”.

“Opet forsira priču da on sve zna, on je očito u nekim krugovima gdje se u klubovima, restoranima priča tko je što činio, to je njegov princip rada. Cijela njegova presica danas je potvrdila ono što sam rekao jučer. Te ljude na sastanka 2016. sigurno nisam slao ja, sigurno nisu išli sa ciljem da izgovore oni ono što je on izgovorio”, kaže Plenković.

“Očito ga kopka, muči i boli što sam ga porazio na izborima. On nastavlja i danas govoriti protiv DORH-a, načina na koji radi policija, DORH i kako bi oni trebali raditi neke radnje. Da to govori netko iz HDZ-a bio bi napadnut za mješanje u pravosudne radnje. Kako on zna da počinitelj nije imao nekog pomagača? Kako to može znati? Zato pitam one koji na tome rade, da objavimo snimku i zadovoljimo interes javnosti, a zaštitimo integritet istrage”, poručuje premijer o Milanovićevim izjavama da se u subotu našao s predstavnicima DORH-a i pitao o snimci napada pred Vladom. 

“Njegova proricanja što ću ja napraviti 2024. sada meni govori što su mi govorili i Zekanović, on je govorio isto da ja idem u Bruxelles. Jesam li tu i vodim Vladu RH ili sam u Bruxellesu? I gđa. Mrak Taritaš, isto je bila ta teza”, kaže i poručuje kako napadi na njega  neće proći. 

“Odgovorit ću mu svaki put”, kaže. 

Komentiraj