PLENKOVIĆ U ‘RIMAC AUTOMOBILIMA’: Na predstavljanju novog projekta i visoki dužnosnici ‘Porschea’ i Hyundaia’

Iako je Hrvatska među zemljama koje nemaju automobilsku industriju na razini većoj od namjenske proizvodnje određenih komponenti, to bi se novim projektom uskoro moglo promijeniti.

Piše: Branimir Fagač

Prezentacija koju je Mate Rimac pokazao Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade, tijekom posjeta kompaniji‘Rimac Automobili’ pripremala se godinu dana, a još toliko se upotpunjavala i usavršavala, da bi sada bila spremna za predstavljanje vrhu izvršne vlasti.

Intencija je pokazati na koji se način u Hrvatskoj može pokrenuti ozbiljna autoindustrija, odnosno takva kakva bi se mogla okarakterizirati pojmovima poput ‘serijski’.

Motivacija u ‘Rimac Automobilima’ je činjenica da je Hrvatska danas među rijetkim zemljama koja nema automobilsku industriju na razini većoj od namjenske proizvodnje određenih komponenti.

Predsjedniku Vlade i njegovim ministrima predočen je ozbiljan model u kojem se radi o realnim mogućnostima s obzirom na naše uvjete.

“Vjerujemo da i Hrvatska ima potencijal za stvaranjem okruženja koje će privući velike proizvođače, kao i dobavljače i prateće industrije. Visokim dužnosnicima Vlade i predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću predstavili smo studiju, te konkretne smjernice i sljedeće korake za privlačenje autoindustrije u Hrvatsku”, ističe Mate Rimac.

Povijesnom događaju za Hrvatsku autoindustriju bili su nazočni i zamjenik predsjednika Izvršnog odbora ‘Porschea’, Lutz Meschke, te izvršni dopredsjednik ‘Hyundai Mortor Groupa’ za proizvode i strategije, Thomas Schemera.

Oba su visoka gosta ovdje, kažu u ‘Rimac Automobilima’, da podrže njihovu inicijativu i podijele svoja iskustva o ulaganjima u našoj zemlji.

“Vjerujemo da je autoindustrija jako bitna i da je to velika prilika za Hrvatsku. Uložili smo mnogo truda u posljednjih deset godina u izgradnju ove tvrtke, a vjerujemo da je potencijal Hrvatske mnogo veći, kao i prilike. Ovdje smo da pomognemo, da zajedno radimo i da postignemo dijalog za učiniti nešto odlično za ovu zemlju”, poručio je Rimac.

Premijer Plenković vjeruje u sinergiju Vlade i hrvatske automobilske industrije.

“Mislim da su postignuća koja ste vi napravili u posljednjih desetak godina vrlo respektabilna i da ova analiza koju ste napravili, komparacija sa zemljama u našem okruženju, može poslužiti kao primjer kako da i Hrvatska dobije dio kolača razvoja autoindustrije u Europi, osobito u Srednjoj Europi”, rekao je Plenković.