PLENKOVIĆ TVRDI: Stali smo 100 posto iza onih koji su ostali unesrećeni posljedicama potresa

Premijer Andrej Plenković je u radnoj posjeti Petrinji i Sisku. U Petrinji je obišao obiteljsku kuću u izgradnji i Veteranski centar koji je uređen rekonstrukcijom bivše vojarne u Mažuranićevoj ulici.

Izvor: Media servis

Plenković je rekao da je posjetio i gradilište višestambenih zgrada, sa 128 stanova, koji će biti gotovi otprilike do ljeta iduće godine.

“Sve ono što se kontinuirano skoro već dvije godine radi za područje Banovine, a to su investicije svih mogućih resora, svega onoga što se zbiva ovdje, dosadašnja ukupna investicija je milijardu i 870 milijuna kuna. S tim možemo biti zadovoljni kao Vlada, dakle stali smo 100 posto iza onih koji su ostali unesrećeni posljedicama potresa.”

A što se tiče same dinamike, Plenković kaže kako se sada radi na ubrzaju konstrukcijske obnove.

“Drugo, što se tiče dinamike obnove, tu mislim da imamo stvari koje idu jako dobro i koje su pozitivne, a to su sve aktivnosti koje se odnose na nekonstrukcijsku obnovu i tu je praktički dovršeno skoro 5.000 kuća, 4.000 skoro kroz organiziranu, drugi dio kroz samoobnovu i tu su se stvari ubrzale. Ono na čemu se sada radi dodatno, a to je na ubrzanju konstrukcijske obnove i na ubrzanju izgradnje zamjenskih kuća.”

Na pitanje li realno da se Banija obnovi za dvije godine, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina rekao je da to nije realan rok.

“Četiri godine koje sam čuo mislim da su realne možda i nešto kraće od toga. Dvije godine po meni nisu realan rok. Ja jučer kad sam govorio o dinamici koju trebamo postići rekao sam minimalno 50 gradilišta,a bilo bi dobro da što prije dođemo do brojke od 100 gradilišta mjesečno, da toliko započinjemo i istovremeno da radovi napreduju u ugovorenoj dinamici.”