PLENKOVIĆ TVRDI: Rizik rasta cijena zbog uvođenja eura sveden je na minimum

Održana je još jedna sjednica Vijeća za euro uoči 1. siječnja kada Hrvatska ulazi u eurozonu. Vladajući i guverner HNB-a poručuju – pripremni proces teče prema planu.

Izvor: Media servis

“Očekujemo da cijela tranzicija prođe dobro”, poručio je premijer Andrej Plenković te istaknuo nestanak valutnog rizika i trend smanjivanja kamatnih stopa kao neke od ključnih koristi uvođenja nove valute.

“Kada je riječ o riziku od rasta cijena, komparativno gledano to se do sada, zbog eura, nije događalo u drugim državama članicama koje su ulazile. Prema tim iskustvima, taj rizik je sveden na minimum. Ono što je naša specifičnost je što se događa u kontekstu inflacije koja nije vezana uz euro, nego uz druge okolnosti. Zato su u ovom kontekstu posebno važne mjere koje smo poduzimali s više paketa koji su antiinflatornoga karaktera.”

Dodao je da će Hrvatska, ulaskom u Schengen i eurozonu, biti jedna od 15 zemalja koja je u članstvu ta sva saveza te EU-a i NATO-a. Ministar financija Marko Primorac u sličnom tonu poručuje – od eura ćemo svi imati koristi, a poseban je naglasak u procesu uvođenja na zaštiti potrošača.

“Eurom stječemo instrument koji će Hrvatskoj omogućiti da bude ekonomski jača, da otpornija na sadašnje i sve buduće krize osiguravajući tako snažniji okvir za daljnji gospodarski razvoj.”Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izvjestio je da predopskrbama kovanicama i novčanicama eura teče prema planu te da se iz opticaja intenziviralo povlačenje viška kuna.

“Svaki puta ističem – što prije donijeti novac u banke, pokušati položiti na račune. To je najlakši način konverzije. Isto tako, što prije, oni koji budu trebali, povući gotovinu, ako je moguće ne čekati zadnji dan da se ne bi dogodile logističke gužve. Radi se o velikoj logističkoj operaciji s, kao što ste vidjeli, velikim količinama novca. Prema tome – što prije, to bolje.”