PLENKOVIĆ TVRDI: Imat ćemo spremne mjere da se osigura opskrba plinom uz prihvatljivu cijenu

Premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade osvrnuo se i na energetsku krizu.

Izvor: Media servis

Istaknuo je da će Vlada nastaviti s mjerama kojima pomaže građanima. Za plan EK za štednju plina za sigurniju zimu kaže da je dobar dokument, a da i naša zemlja ima spreman plan intervencije.

”Hrvatska ima plan intervencija o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom, mi ćemo taj plan dodatno ažurirati, imati spremne mjere upravo na način da se osigura sigurnost opskrbe, da se kućanstva zaštite na način da cijena bude prihvatljiva i podnošljiva, a ista je ambicija i za gospodarstvo”.

Premijer je naglasio kako je vrlo važno da sve energetske kompanije odigraju veliku ulogu u ovoj krizi i na sebe preuzmu dio tereta, omoguće Hrvatskoj diverzifikaciju te nas učine regionalnim čvorištem za energetska pitanja. Naveo je i kako Hrvatska stoji sa svojim kapacitetima plina.

”Trenutna popunjenost skladišta podzemnog plina Okoli je na 45 posto, mi ćemo početkom listopada ići na 92 posto, angažirali smo HEP da se bavi tom temom, a ministarstvo gospodarstva prati svaki korak u tom pogledu. Održali smo razgovore i sa predstavnicima energetskih kompanija, naročito o proširivanju kapaciteta LNG terminala, ulaganja u plinovode Plinacra, jačanje sposobnosti Jadranskog naftovoda”.