PLENKOVIĆ SAMODOPADNO: Rekordna inflacija bi bila i veća da nema ove Vlade

Hrvatska je zabilježila novi, negativan rekord. Državni zavod za statistiku javlja da je inflacija u studenom bila 13,5%. Vladajući umiruju, a oporba poručuje – bit će i gore.

Izvor: Medin servis

Hrana i piće, režije, gorivo i stanovanje, samo su neke od stavki koje su u studenom ove godine u odnosu na prošlu, znatno poskupile.

Tako je u studenom zabilježena inflacija od rekordnih 13,5%. Premijer Andrej Plenković je upozorio da inflacija raste, između ostalog, zbog neopravdanog dizanja cijena te poručio da bi inflacija na razini godine trebala biti 10,1%.

“Imamo prognoze i naše, ali od strane EK da bi se taj balon polako trebao početi ispuhivati i da bismo onda u idućoj godini išli prema inflaciji od 6% ili 5,7%. Važno je da smo mjerama Vlade pridonijeli da ta inflacija ne bude još veća.”

Mi nemamo antiinflacijske mjere zbog čega će inflacija rasti i u 2023. godini, upozorila je Sandra Benčić iz Platforme Možemo!:

“To je prosjek. Problem je što je ta stopa puno veća u onom dijelu potrošačkih košarica koje najviše pogađaju one najsiromašnije jer se radi o osnovnim proizvodima izuzev onih kod kojih je cijena zaštićena.”

Vlada je inflaciju minimalno nadoknadila korekcijama plaća i mirovina, istaknuo je Branko Grčić iz SDP-a.

“Kumulativno će to doći preko 25% u tri godine. To je 25% manji realni dohodak, manja kupovna moć.”

Građani su svjesni da glavne probleme u državi nema tko riješiti i rezultat toga je iseljavanje, tvrdi Ivan Penava iz Domovinskog pokreta.

“Možete vi koliko hoćete da ste plaće i mirovine podigli za 6%, kako ste najuspješniji, činjenica je da standard građana rapidno pada, da iz svojih novčanika možemo sve manje toga kupiti u trgovini. S time bi se trebala baviti Vlada kojoj je stalo do svog naroda, Vlada koja bilježi deficit od preko 400 tisuća stanovnika u zadnjih 10 godina.”

Marijan Pavliček iz Suverenista smatra da inflacija nije uzrokovana samo vanjskim utjecajima nego i pripremama za uvođenje eura.

“Još gore će biti u 1. i 2. mjesecu nakon ulaska u eurozonu. Tada će svi proizvodi koji su danas 15,20 eura i 15,30 eura zaokruživani na 15,99 eura i to će biti dodatan udar na hrvatske građane..”

​Hrvatska udruga poslodavaca poručuje da je rast inflacije u studenom iznad očekivanja te da u 2023. godini očekuju pad godišnje stope inflacije na 7,5%. “Očekujemo usporavanje zahvaljujući slabljenju agregatne potražnje, padu dinamike cijena dobara, stabilizaciji cijena energenata te normalizaciji lanaca nabave”, zaključili su u HUP-u.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!