PLENKOVIĆ S UKRAJINSKIM IZBJEGLICAMA: Svi su dobro, zabilježeno tek nekoliko slučajeva koronavirusa

Stotine tisuća izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine bježe u druge europske zemlje, mahom žene i djeca. U Hrvatsku ih je stiglo do podneva oko 1.200.

Izvor: Media servis

No tek se u idućim danima očekuje veći priljev. Premijer je obišao izbjeglice smještene u Motelu Plitvice i kaže svi su dobro, dok ukrajinski veleposlanik zahvaljuje Hrvatima što se Ukrajinci osjećaju ‘kao kod kuće’.
”Svi koji napuste Ukrajinu u Hrvatskoj su dobrodošli”, rekao je premijer Andrej Plenković koji je obišao 70-ak ukrajinskih izbjeglica koje su smještene u Motel Plitivce.

“Od ovdje ćemo raditi daljnje korake plana njihova razmještanja po Hrvatskoj, a onda raditi i na integraciji ako boravak bude duži. Ovdje su djeca, a djeca trebaju imati mogućnost ići u vrtiće i škole”, rekao je premijer.

Svi smješteni u Motel Plitvice su dobro, a zabilježeno je tek nekoliko slučajeva koronavirusa. Ministar zdravstva Vili Beroš:

”Potpuno je jasno da pandemije nije stala, tako smo imali nekoliko pozitivnih nalaza na brzim antigenskim testovima. Ukupno je bilo pruženo do sada pet hitnih intervencija, ne samo u Motelu Plitvice nago u sva tri prihvatna centra. Od 25. veljače do danas su obavljena 32 zdravstvena zahvata, a hospitalizacija srećom nije bilo”, istaknuo je Beroš.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič nakon razgovora sa smještnim izbjeglicama nije krio emocije.

“Oni su iznenađeni vrlo toplim i domaćim prihvatom. Razumijem da je kuća u Kijevu ili Odesi, ali ovaj duh, emocija, emotivnost, prihvat, razgovor i podrška daju osnovu da se osjećaju kao kod kuće. Zahvaljujem hrvatskom narodu”, rekao je veleposlanik.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović su uputio na mađarsku granicu da provjeri je li moguće ubrzati transfer ljudi koji kroz Mađarsku žele doći iz Ukrajine u Hrvatsku. Tek se veći val izbjeglica očekuje, no Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut kaže – na sve smo spremni.

“Mi dinamički radimo. Pratimo stanje i situaciju i ovisno o tome podižemo kapacitete. Država ima dovoljno kapaciteta da zbrine sve one koji će doći u Republiku Hrvatsku. U ovo trenutku je pripremljeno negdje oko 3.000 kreveta, mjesta za 3.000 izgnanika”.

A svim građanima koji žele ponuditi privatni smještaj za izbjeglice, poručio je da pošalju slike i adresu da bi mogli provjeriti radi li se o adekvatnom smještaju.