PLENKOVIĆ PROTIV POVJERENSTVA: Nezakonito je da zastupnici ispituju rad sudova, DORH-a, ustavne suce

Gostujući na Novoj TV premijer Andrej Plenković među ostalim je i odgovorio na pitanje zašto je toliko protiv saborskog istražnog povjerenstva i boji li se.

Kako reče, prijedlog za osnivanje tog povjerenstva “odudara od dosadašnje prakse i koncipiran je kao svojevrsna radna skupina oporbe za izradu novog institucionalnog i zakonskog okvira, o kaznenom postupku, borbi protiv korupcije, radu sigurnosnog sustava… “Oni tu predviđaju stvari koje su protuzakonite, da saborski zastupnici ispituju rad sudova, rad DORH-a, ustavne suce, to je izvan svih okvira i tu su pali na ispitu, to je pravni dio. A politički dio, imali smo izbore prije samo tri mjeseca i građani su dali poverenje HDZ-u, oni su te izbore izgubili”, rekao je za Dnevnik.hr.

Na konstataciju kako u pravosuđu dosta stvari ne funkcionira, te da se u aferi Janaf povlači pitanje i sutkinje i tužiteljice, upitan bi li trebalo propitati i njihovu ulogu u toj cijeloj priči, Plenković je odgovorio da oporba istražnim povjerenstvom želi skrenuti pažnju na sebe, a tvrdi da se Vlada u ovom i prošlom mandatu bori protiv korupcije.

“Imali ste situaciju da državna tajnica u prošloj vladi završi u pritvoru. Imali ste situaciju da saborski zastupnik većine, saborski zastupnik SDP-a, šef jednoga javnoga poduzeća. Pisali su to kao da se čude da DORH i USKOK rade po zakonu”, kaže premijer i ističe da prema načinu na koji je napisan, prijedlog nikako ne može proći. “Mi smo glavni inicijatori zakonskih promjena”, dodaje, a oni “mogu djelovati preko tri odbora kojima su na čelu”.

Bilo je govora i o posjetu njegovih ministara famoznom “klubu” u Slovenskoj, na što je Plenković rekao: “Što se tiče trojice ministara, razgovarao sam s njima. Išli su na to mjesto u varijanti da idu kod koga? Šefa javne tvrtke (…), što bi u njihovim očima moglo biti sporno?”

Komentiraj