PLENKOVIĆ PRED OPĆOM SKUPŠTINOM UN: Pozivam Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja

Podijelite članak

andrej plenković

Premijer Andrej Plenković održao je svoj prvi govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda.

Na početku govora izrazio je sućut svima koje su pogodili uragani Irma i Maria, ali i narodu Meksika koje je pogodio snažan potres.

“Sukobi se moraju riješavati mirnim putem i u skladu s međunarodnim zakonom”, kazao je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja, a Hrvatsku je u kontekstu Svjetskog dana mira spomenuo kao primjer u našem okruženju.

“Očuvanje mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi od ključne je važnosti za moju zemlju. Dok se svijet suočava s mnogim neodoljivim izazovima, trebamo imati na umu da regionalna stabilnost u jugoistočnoj Europi treba biti ukorijenjena. Prijenosom našeg znanja i promicanjem integracije zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji i NATO-a – ako to žele – Hrvatska aktivno potiče stabilnost u regiji.

Danas je Hrvatska članica Europske unije i NATO-a. Mi smo sada aktivno uključeni u mirovne operacije diljem svijeta i nudimo pomoć drugima. Obraćam se kao premijer države koja je u relativno kratkom roku bila članica Vijeća sigurnosti UN-a, bila je predsjednica Europskog socijalnog vijeća dodao je.

“Predanost Hrvatske multilateralnosti je nepokolebljiva. Vjerujemo u sustav UN-a i naš zajednički potencijal za promicanje djelotvornog, inkluzivnog i održivog globalnog upravljanja temeljenog na pravilima i načelima međunarodnog prava. Upravo s tim težnjom Hrvatska se pridružila Ujedinjenim narodima prije 25 godina. Četvrt stoljeća kasnije, stojim pred vama s istim plemenitim ambicijama i odgovornosti – za poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, demokracije i ekonomskog unapređenja, solidarnosti s ljudima koji žive u neizvjesnim uvjetima i zajedničkim pitanjima našeg planeta. Samo s tim zajedničkim snagama možemo unaprijediti i materijalizirati naše ispovijedane zajedničke ciljeve i vrijednosti. Na nama je da to učinimo, a vrijeme je sada”, zaključio je svoj prvi govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komentiraj