PLENKOVIĆ POSJETIO BANOŽIĆA: Evo što je rekao o zdravstvenom stanju bivšeg ministra

Nakon potvrde u Saboru, premijer Andrej Plenković čestitao je i zaželio dobrodošlicu novom ministru obrane i potpredsjedniku Vlade Ivanu Anušiću, još jednom izrazio sućut obitelji preminulog Gorana Šarića koji je život izgubio u nesreći koju je za vikend skrivio bivši ministar obrane Mario Banožić.

Izvor: Media servis

‘Jutros smo ministar Beroš i ja bili u Osijeku i posjetili smo Marija Banožića koji je i dalje naravno teško ozlijeđen i nalazi se u jedinici intenzivne skrbi, ali se prema informacijama liječnika postupno oporavlja i mi mu želimo brz oporavak‘‘.

Istaknuo je da je u Saboru odbijena oporbena inicijativa za opozivom ministrice poljoprivrede Marije Vučković zbog afričke svinjske kuge i podsjetio da su se jučer u Vladi sastali s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore na tu temu i zajedno došli do zaključka da je Vladinim mjerama došlo do smirivanja epidemije.

‘‘Vlada je pritom pripremila programe vrijedne čak 32 milijuna eura do sada usvojene i s najavom o još nekoliko programa vrijednih 11 milijuna eura koji će nadoknaditi štetu i kompenzirati u financijskom smislu sve ono što se dogodilo našim posjednicima, bez obzira o kojoj kategoriji biosigurnosti je riječ kada je riječ o tim farmama. Bili oni u nultoj, prvoj, drugoj, trećoj ili četvrtoj kategoriji‘‘.

Osvrnuo se premjer i na jesensku gospodarsku prognozu Europske komisije prema kojoj će Hrvatska ove i iduće godine biti u skupini članica Eu-a s najvećim stopama rasta BDP-a.

“Komisija je tko povećala očekivanja rasta hrvatskog BDP-a na 2,6 posto i 2,5 posto u idućoj godini koji je potaknuti domaćom potražnjom, a očekuje se i daljnje usporavanje inflacije. To govori o agilnosti, snazi i žilavosti hrvatskoga gospodarstva, ali i svim drugim pokazateljima, a naravno i o mjerama koje smo poduzimali‘‘.

Podsjetio je i da sve tri kreditne agencije drže Hrvatsku na najvišoj povijesnoj razini, a potom otkrio i kako ide kupovina trezorskih zapisa koje je država prvo omogućila građanima, a potom i institucionalnim investitorima.

“Do danas u 11 sati je uplaćeno 492 milijuna eura trezorskih zapisa. U ovom procesu sudjelovalo je skoro 24 tisuće građana‘‘.

Rok za uplatu građane je 20. studenog, a investitori će moći kupovati trezorce 21. studenog, što znači da je predviđeni cilj od 440 milijuna eura već debelo premašen.

Uputio je premijer i sućut obitelji Marka Mišića koji je poginuo od posljedica brutalnog premlaćivanja u mjestu Brezica pokraj Dervente. Naglasio je da je MVEP osudio čin koji je rezultirao smrtnim ishodom za hrvatskog povratnika u RS-u. Pozvao je Plenović nadležne institucije u BiH da najoštrije kazne počinitelje ovog zločina. Potom je najavio da Vlada diže nacionalnu naknadu za starije osobe na 150 eura, a da će uz prethodnih 250 tisuća eura, Vlada poslati još milijun eura humanitarne pomoći za Pojas Gaze.

Kada je u pitanju Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rekao je da treba otkloniti sve pokušaje podjela u hrvatskom nacionalnom biću uoči ovog dana, jer ističe da je Vukovar za sve Hrvate svetinja i svjetionik slobode.

‘‘Želim naglasiti da Vukovar, koji ima posebno mjesto u srcu svakog Hrvata, treba biti mjesto zajedništva, a ne pogubnih podjela, treba biti mjesto pijeteta, a ne nedostojnog huškanja, treba biti mjesto dostojanstva, a ne politikanstva i treba biti mjesto nacionalnog jedinstva, a ne lokalnog svojatanja‘‘.

Osudio je one koji su se, kako kaže, očito pokazali nedoraslim političarima koji žele na račun Vukovara raditi nekakvo profiliranje svojih političkih stranaka.
“Želim da i obilježavanje Dana sjećanja i u Vukovaru i u Škarbnji prođe u jedinstvu i dostojanstvu, a da politički egzibicionisti svoje političke poteze ostave za neke druge dane kada im se to može tolerirati, ali nikako ne onda kada su svi takvi pokušaji u potpunosti neprimjereni‘‘.