PLENKOVIĆ PORUČIO: Pratimo cijene – bude li potrebe tražit ćemo mjere Ministarstva gospodarstva

Prilikom obilaska Istarske županije premijer Andrej Plenković se još jednom osvnuo na poskupljenja kojima svjedočimo u zemlji.

Izvor: Media servis

Na pitanje hoće li Vlada ići s novim mjerama kako bi utjecala na cijenu hrane koja je sve skuplja, premijer je podsjetio da je Vlada zamrznula cijene energenata, ali i snižavala PDV na osnovne namirnice, a da unatoč tome cijene ne padaju.

”U kontinuiranom su nadzoru i od udruga za zaštitu potrošača do Ministarstva gospodarstva i prate se te cijene. Ako vidimo da dolazi do itekako neopravdanog povećanja cijena mi ćemo tražiti Ministarstvo gospodarstva da predloži neke mjere. Nije dobro da Vlada čini sve povećavajući plaće i sa cijelim konceptom porezne reforme, a da se istodobno dižu cijene više nego što to treba, kada gledamo ukupno kriznu globalnu situaciju”.

Komentirao je i povećanje kamatnih stopa, kako će se to odraziti na standard, gospodarstvo i investicije u Hrvatskoj. Istaknuo je da je to reakcija Europske središnje banke kao jedan od mehanizama da se poveća cijena novca i da bi se na taj način djelovalo na smanjenje inflacije.

”Što se tiče Hrvatske, vidjeli smo da je inflacija u padu više od šest mjeseci zaredom. Nadam se da će se tako i nastaviti i dalje. Gospodarski rast je bio visok, očekujem da će se nastaviti u drugom i trećem kvartalu. Vjerujem da će hrvatski BDP biti veći nego što su trenutne prognoze”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!