PLENKOVIĆ PORUČIO: Ograničavamo cijenu goriva – evo na koliko

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić ranije je rekao da će “Vlada danas reagirati” zbog velikog poskupljenja barela nafte na međunarodnim tržištima.

Premijer Plenković je sada rekao kako će Vlada ponovno limitirati cijene eurosupera na postojićeih 11,37 kn, a dizel na 11,29 kn.

Ovaj put bit će limitirana i cijena plavog dizela na 6,5 kuna.

“Ovime dajemo još jednu poruku, istina intervencionističku”, kaže Plenković, kako javlja N1, dodajući da na ovaj način Vlada pokazuje da država vodi računa o građanima.

Na pitanje zašto je gorivo u Hrvatskoj najskuplje u okruženju, Plenković kaže kako je Vlada u listopadu reagirala i smanjila udar na građane. “Cijene se formiraju na tržištu, ne određuje iz Vlada, ta su vremena davno iz nas. Sad smo se odlučili na korak koji je dobar za građane. Vidjeli ste da se benzin trošio i do sada”, govori premijer dodajući da cijene i u susjednim zemljama variraju.

“Ako ovi koji distribuiraju gorivo imaju prostora da spuste cijenu, neka spuste, ja sam za”, kaže.

Na pitanja o cijeni plina, Plenković kaže kako je Zagrebačka plinara znala da će biti poskupljenja plina kad se u ljeto donosila odluka o cijenama.

“Ovo što se u Hrvatskoj događa, da imamo zamrznutu cijenu do 1. 4. sprečava udar na građane”, kaže premijer dodajući da su ovo izvanredne okolnosti i da će se donijeti cijeli paket koji će ublažiti situaciju.