PLENKOVIĆ POJASNIO: Paladina nije ovdje zbog svoje imovine, nego radi obnove

Premijer Andrej Plenković boravi u Požegi gdje je povodom obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Izvor; Media servis

Nije mogao izbjeći pitanje što je s bivšim radnicama Orljave koje nastavljaju borbu za otpremnine na koje imaju pravo, ali ih ne mogu ostvariti. Na pitanje hoće li se angažirati po tom pitanju, Plenković je odgovorio:

“Mi smo kroz Agenciju za radničke tražbine isplatili tri plaće. Važno je da se nastave aktivnosti potrage za strateškim partnerom, bez obzira na proces stečaja, a mi ćemo kroz aktivnosti CERP-a i Ministarstva državne imovine nastojati pomoći da se iznađe rješenje na ova prava koja izviru iz kolektivnog ugovora‘‘.

S druge strane sindikati državnih i javnih službi pozvali su ga da se uključi u pregovore o osnovicama plaće ili najavljuju štrajk nakon Uskrsa. Premijer je rekao da će se nastaviti dogovori sindikata s ministrom rada Josipom Aladrovićem i da se dijalog nastavlja.

“Mislim da ćemo u dijalogu koji ću se nastaviti nakon nakon Uskrsa pronaći kvalitetno rješenje s kojom će svi biti zadovoljni, a kojim ćemo ostati u okvirima proračuna kakvog imamo. Nije to samo stvar dobre volje, stvar je cijelog konteksta. Mi imamo dobar dijalog, dobre razgovore i visoki stupanj povjerenja i uvijek do sada smo nalazili odlična rješenja. Činjenica je da se nekad očekuje od naše Vlade da riješi sve što su obećali neki drugi davno ili nisu dali ništa, još su oduzeli‘‘.

Osvrnuo se na poskupljenja unatoč smanjenom PDV-u.

‘‘Nismo više u vremenu dogovorne ekonomije da dođe velika država i da kaže to će koštati toliko. To jednostavnije realno. Vlada je ponovno smanjivala PDV i mislim da je sada dio društvene odgovornosti u tom lancu od proizvođača do onih koji stavljaju pojedine proizvode na police da isto vode računa o tome i daju svoj doprinos široj društvenoj odgovornosti. Vlada radi sve što može, ali ne može uvijek Vlada sve‘‘.

Iz dana u dan izlaze nove čudne informacije o financijskom i imovinskom stanju novog ministra graditeljstva Ivana Paladine. Na pitanje je li ga istražio i je li ga imenovao ministrom pod nečijim pritiskom, premijer odgovara:

‘‘Ne znam odakle ta nebulozna teza da bi nekoga birali pod bilo kakvim pritiskom ili ucjenom. On neka objašnjava svoju imovinu. On ima zadaću da kao netko tko se bavio pitanjima iz domene graditeljstva ubrza obnovu. Obnova je prioritet, a ovo su njegove privatne stvari koje će on objašnjavati. Ima on važniji prioritet. Nije on ovdje radi svoje imovine, nego radi obnove‘‘.