PLENKOVIĆ PO MILANOVIĆU: Politička kultura na razini pijanaca u nekoj birtiji

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na dvodnevnom sastanku čelnika Europske i Afričke unije u Bruxellesu. Po završetku summita osvrnuo se na dosadšnji mandat predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Izvor: Media servis

“Recimo da ima dvije dimenzije. Vanjska – štetno, izolirano. Unutarnja toksično snižavanje političke kulture. Komunikacija na razini verbalnog divljaštva. Doprinos boljitku bilo kojeg segmenta funkcioniranja Hrvatske – nula.”

Plenković se osvrnuo i na najnovije kritike koje je Milanović uputio predstojniku Ureda premijera Zvonimiru Frka-Petešiću. Milanović kaže da se u tom slučaju radi o čistoj grabeži, a Plenković odgovara:

“Toksičnost. Politička kultura na razini pijanaca u nekoj birtiji. Ponovit ću još jednom on je optužio Zvonka da je banda. Njegov jatak Bauk za nas sve iz HDZ-a je rekao da smo razbojnici.”

Plenković se u tom kontekstu osvrnuo i na jutrašnje navode Marijane Puljak iz stranke CENTAR o tome da su potrebna jasna pravila koja ne podliježu nekakvim rastezljivim tumačenjima. Plenković kaže kako ona lupeta.

“Poručujem joj neka se drže radionica za antisemite. Za Ivoševića koji je rekao da bi grkljan iščupao novinarki Slobodne Dalmacije. Neka ga odvede negdje u radionicu ili rehabilitaciju. Da ne glumataju nekakvu urbanu gradsku priču centra, jer oni sa centrom nikakve veze nemaju. To je jedna velika prevara birača.”

Pa je ponovno stao u obranu Frka-Petešića. “Ajde, sokole, ako je to kazneno djelo, prijavi. Koje je to kazneno djelo? Koji je to propis? Koji je zakon prekršen. Ništa. Dakle, cijelo vrijeme tumačim, Zvonko nije prekršio. Dobio je sve sukladno propisima koji su na snazi. Cijela ova priča je hajka i haranga orkestrirana isključivo od njega i njegovih jataka. On nabacuje smeće u eter ne bi li štetilo meni.”

Zaključio je Plenković kako na hrvatskoj političkoj sceni postoje oni koji rade i ostvaruju rezultate, ali i oni koji opstruiraju i ne rade ništa. O njima pak kaže:

“Napunjeni su samo jednom političkom idejom, jedinim krvotokom koji pulsira među njih, a to je mržnja protiv HDZ-a. Nema ništa drugo što njih povezuje. To pucaju na bilo što, pa makar i lagali, bili besramni prevaranti ili licemjeri.”

​Zaključio je Plenković kako se hrvatska politička scena pretvara u mržnju, vrijeđanje i divljanje.