PLENKOVIĆ PO MILANOVIĆU: On prodaje boze, a pridružila mu se i Zlata Đurđević, koja neće biti izabrana

Premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković je u Primorsko-goranskoj županiji, odakle je komentirao i sukob s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

“Milanović cijeloj hrvatskoj javnosti prodaje boze, a u tome mu se pridružila njegova kandidatkinja koja neće biti izabrana. Pozivam sve da pročitaju njezin program u kojem nas želi vratiti u vrijeme kad je politika birala suce. Osim što je njegovom greškom diskvalificirana, ne može postati netko predsjednik suda tko ne poštuje pravni poredak. Ne znam zašto prof. Đurđević ranije na drugi natječaj nije propustila rok. Zašto se ovdje nije javila? Nije ni važno, pogriješila je. Biti predsjednik Vrhovnog suda nije biti higijeničar u školi”, rekao je Plenković kako prenosi N1.

“Mi Đurđević nećemo podržati – prekršila je zakon i pristala biti kandidat u nezakonitoj proceduri, a usto se sad vidi program… Teza o izuzeću je smiješna, to se može prodavati onima koji ništa ne znaju. Ona neće biti predsjednica Vrhovnog suda, čudi me da se upustila opet u to. Moglo se napraviti nešto drugo, a ne u nezakonitoj proceduri nametati nekoga. Ovo je politički stav HDZ-a i parlamentarne većine – tko krši zakon u proceduri da postane predsjednik Vrhovnog suda i još u programu imaš manifest osobe koja bi htjela biti ministar pravosuđa recimo”, dodao je.

Potom je zaključio: “Mi smo za to da dođe najbolji. Nemamo svog kandidata. Predsjednik će ga predložiti, a Sabor izabrati. A izbor sudaca u Hrvatskom saboru, to je 30 godina unatrag. Uloga politike na imenovanje sudaca je simbolična, predstavlja dva od 11. A Milanović mi želi sugerirati – to ti je dobro. Mi znamo današnje vrijednosti i neovisno sudstvo. Želimo da suce ne bira politika.”

Na pitanje dokle će trajati rasprava s predsjednikom države, Plenković je rekao: “Zanima me izabrati predsjednika, tj. predsjednicu Vrhovnog suda, to me zanima. Nismo mi ti koji su destruktivni, izrazito smo konstruktivni. Nismo mi kršili zakon. Uvijek treba gledati što drugi govori. Milanović ima taktiku ušutkavanja svih drugih. Milanović trči u džepiće SDP-a, gdje još postoje, da nekako prežive ove izbore. Očekujete od mene da šutim? Mi samo uzvraćamo argumentima.”