PLENKOVIĆ PERNARU: Jako me čudi što jedan hrvatski zastupnik ima takve stavove

andrej plenković, sabor

Premijer Andrej Plenković došao je u Sabor zastupnicima predstaviti zaključke s Europskog vijeća. Ovo je novina u dosadašnjoj praksi suradnje izvršne i zakonodavne vlasti da premijer dolazi u Sabor i iznosi novosti o europskim temama.

Izvješće: Media servis

“Ja mislim da bi ova nova praksa pridonijela punoj informiranosti hrvatske javnosti o važnim političkim odlukama koje se donose na razini šefova dražava i vlada EU”, rekao je premijer Plenković.

Na Europskom vijeću raspravljalo se o migracijama, vanjskim odnosima s Rusijom i trgovinska politika. Plenković je najavio da će u europskoj obalnoj straži sudjelovati i naš MUP.Osvrnuo se i na sporazum s Kanadom koji je naišao na velike otpore javnosti zbog straha da će multinacionalne kompanije na posebnim sudovima rješavati svoja pitanja, kao i zbog netransparentnosti. Hrvatska je dala potporu sporazumu.

“Ukidanjem ili snižavanjem carina, CETA bi trebala donijeti opipljive koristi europskim potrošačima i poduzećima i to odmah nakon stupanja na snagu. Tim će se europskim i hrvatskim poduzećima omogućiti bolje tržišne prilike, dok bi europski izvoznici mogli uštedjeti stotine milijuna eura godišnje”, objašnjava Plenković.

Nije moglo proći bez replike Ivana Pernara koji tvrdi da Hrvatska radi što Bruxelles nalaže i kaže da mu je žao što provodimo sankcije protiv Rusije jer od njih nemamo koristi. Počeo je govoriti o stanju u Ukrajini i Krimu koji nije prisilno anektiran Rusiji pa je intervenirao predsjednik Sabora Božo Petrov.

“Ja vas molim kolega zastupniče da se referirate na ono što je bilo u govoru i izlaganju”, rekao je predsjednik Sabora.

“Po meni gospodin Plenković zauzima stav EU prema Rusiji zbog situacije na Krimu, ali na Krimu niti jedan metak nije ispaljen. Tamo su građani na referendumu odlučili da žele biti dio Rusije”, kazao je Pernar.

“Jako me čudi što jedan hrvatski zastupnik ima takve stavove”, odgovorio je Plenković.”Da se ovakva retorika koju govorite, poštovani kolega Pernar primjenjivala na Republiku Hrvatsku onda ne bi imali 56 tisuća kvadratnih kilometara. Onda dijelovi RH koji su integralni dio našeg teritorija vrlo vjerojatno ne bi bili dio našeg teritorija”, odgovorio je Andrej Plenković.

SDP-ov Gordan Maras pitao je Plenkovića da na Europskom vijeću istakne temu odnosa INA-e i MOL-a.

“Ja sam se sastao na marginama kratko s mađarskim premijerom, dogovorit ćemo poseban susret koji treba biti kvalitetno pripremljen na način da u to budu uključena sva resorna ministarstva i da se dotaknu sva pitanja koja su važna u odnosima Hrvatske i Mađarske”, rekao je Plenković.

OVDJE možete pogledati i čuti što je Ivan Pernar rekao o EU i NATO-u.